Štyri zdravé recepty z koreňovej zeleniny

Zabudol som hesloRegistrácia

Varenie v Teleráne

Bez servítky

Retro TV varenie

Štyri zdravé recepty z koreňovej zeleniny

Stále počúvate, že niekoho vo vašom okolí "skosila" choroba a leží v posteli. Samozrejme, nemusíte vždy na teplotu hltať lieky. Dá sa znížiť aj teplým dobrým čajom a výbornou polievkou.

V Teleráne pripravila cvičiteľka a výživová poradkyňa Zora Kondé štyri recepty, ktoré slúžia jednak na prečistenie nášho organizmu, na druhej strane sú plné vitamínov, minerálov a stopových prvkov, teda majú vysokú výživovú hodnotu.

Polievka z koreňovej zeleniny
Na masle opražíme cibuľku, jemne osolíme, pridáme drvenú rascu, štipku korenia. Potom pridáme postrúhanú koreňovú zeleninu - kaleráb, mrkvu, petržlen, zeler, bielu reďkovku, nakrájané listy kalerábu. Dusíme do mäkka a napokon ozdobíme nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Rizoto s koreňovou zeleninou
Ružu uvaríme do mäkka, pridáme ľubovoľnú, na malé kocky nakrájanú a do mäkka uvarenú koreňovú zeleninu - mrkvu, kaleráb, zeler (podľa ľubovôle), zmiešame s uvarenou ryžou, veľmi jemne osolíme, pridáme postrúhaný syr, ktorý jednak zmiešame s rizotom, jednak posypeme navrch a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Mrkvovo-kalerábová nátierka
Mrkvu a kaleráb pokrájame, prípadne nastrúhame, na malé kúsky, rozmixujeme a zmiešme s maslom. Natierame na celozrnný chlieb.

Zapekané zemiaky s koreňovou zeleninou
Zemiaky, koreňovú zeleninu (mrkvu, kaleráb, petržlen, zeler) nakrájame na malé kocky, dáme do maslom vymastenej formy - plechu. Pečieme na 180 stupňov asi 45 minút. Pred dopečením posypeme sezamovými semiačkami, môžeme takisto pridať nastrúhaný tvrdý syr. Necháme ešte chvíľu zapiecť. Podávame s jablkovo-zelerovým, citrónom pokvapkaným šalátom.

Zdroj: Teleráno, zg
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia