23/11/2018
Lenka Perželová si bez kváskového chleba nevie predstaviť deň.
08/11/2018
V Teleráne ich pripravil Dano Hrivňák s kolegyňou Mimi Bax.
Plnená paprika. Typické jedlo pre juhovýchodnú Európu. Je populárne nielen na Slovensku, ale aj Česku, Maďarsku, Bulharsku, Macedónsku, Srbsku, Chorvátsku i Slovinsku.
Je to určite jedlo detstva a určite nám dáte za pravdu, že najlepšie ho robila vaša stará mama. Vôňa paradajok, papriky a mletého mäsa vždy evokuje leto a prázdniny na dedine u starkej. Jej v príprave trošku náročná, ale žiadny jedák ňou nepohrdne.
Ingrediencie
1 kg pasírovaných paradajok
800 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie..)
200 g ryže
2 vajcia
6 zelené čerstvé papriky
50 g tuku
4 PL polohrubej múky
4 PL kryštálového cukru
1 KL pizzového korenia
5 zrniečok nového korenia
1 KL oregana
1 KL bazalky
soľ, mleté čierne korenie.
Postup
Predvarenú a vychladenú ryžu zmiešame s mäsom a vajciami, osolíme, okoreníme. Mäsovou zmesou naplníme papriky a zo zvyšku vytvarujeme malé guľôčky. Z tuku a múky spravíme svetlú zápražku, pridáme koreniny a cukor. Zalejeme litrom vody a pasírovasnými paradajkami.
Za stáleho miešania omáčku prevaríme. Znížime intenzitu ohňa, pridáme mäsové guľky a papriky. Varíme ďalších 30-35 min.
Podávame s chlebom, knedľou alebo varenými zemiakmi. Ale nemusíte, dá sa jesť iba tak, bez ničoho.