Pavol Topoľský: Niet nad dobrého učiteľa! Jeho učiteľmi boli herci!

Zabudol som hesloRegistrácia

Varenie v Teleráne

Bez servítky

Retro TV varenie

Pavol Topoľský: Niet nad dobrého učiteľa! Jeho učiteľmi boli herci!

Pavol Topoľský pripravoval maďarsko-slovenskú kuchyňu. Pavol je typ chlapa, ktorý keď varí, vyháňa ženu z kuchyne. Ale keď dovarí, zavolá ju späť, lebo neznáša umývanie riadu. K vareniu sa dostal náhodou, keď raz manželka nebola doma. Prípravu mäsa vraj zvládol dobre, ale ryža sa mu pripálila.

Nahnevalo ho to, kúpil si kuchársku knihu a odvtedy sa začal vyvíjať jeho vzťah k vareniu. Mal výhodu, že v divadle sedel v jednej hereckej šatni s Vladom Müllerom, Pavlom Mikulíkom a Ivanom Krivosudským, čo boli vychýrení gurmáni. Vraj to bol pôžitok počúvať ich recepty na kapustnicu, guláš a klobásu. Hovorí, že niet nad dobrého učiteľa, ktorého nenahradí nijaká kuchárska kniha.

Od Vlada Müllera sa naučil robiť domáce klobásy a odvtedy ich už tretie desaťročie pripravuje každé Vianoce. A čím to je, že každý známy kuchár je mužského rodu? Podľa Paľa preto, lebo ženy berú varenie ako povinnosť. Chlapi majú výhodu, že varia vtedy, keď sa im zažiada a potom sa s tým jedlom maznajú.

PEČEŇ NA LEČE
Suroviny:
kačacia pečeň
kačacia masť
5 zelených paprík
5 paradajok
1 cibuľa
mletá červená paprika

Postup:
Pečeň opečieme vo veľkom množstve kačacej masti. Pripravíme si lečo: paradajky, papriku a cibuľu podusíme domäkka, posolíme a nakoniec jemne poprášime mletou červenou paprikou. Lečo podávame ako prílohu k pečeni.


PERKELT Z JESETERA S TVAROHOVÝMI SLÍŽAMI
Suroviny:
5 porcií jesetera
1 smotana na varenie
1 cibuľa
slanina
bravčová masť
mletá červená paprika

Postup:
Na masti opražíme cibuľu a slaninu, pridáme mletú červenú papriku a naporcovanú rybu. Spoločne dusíme domäkka, dochutíme soľou. Rybu vyberieme, do šťavy prilejeme smotanu na varenie a rozmixujeme. Kúsky ryby servírujeme poliate šťavou s tvarohovými rezancami, na ktoré nasypeme kúsky opraženej slaninky.


SOMLOI HALUŠKY
Suroviny:
prvé cesto:
3 ks vajec
3 PL kryštálového cukru
3 PL hladkej múky
kypriaci prášok do pečiva

druhé cesto:
3 ks vajec
3 PL kryštálového cukru
3 PL hladkej múky
2 PL kakaa
3 PL vody

poleva:
2 dcl mlieka
pomarančová kôra
3 PL rumu

Postup:
Žĺtok dôkladne vymiešame s cukrom a kypriacim práškom, postupne pridávame múku a vyšľahané bielka. Cesto vylejeme do menšieho pekáča a pečieme asi 15 min. To isté zopakujeme pri druhom ceste, do ktorého pridáme pre farbu aj kakao. V 2 dcl mlieka prevaríme kôru pomaranča, precedíme a pridáme rum. Vychladnuté upečené cesto pokrájame na malé kocky, premiešame vo väčšej nádobe a polejeme mliečnou polevou. Dáme na minimálne 3 hodiny do chladničky. Podávame poliate vanilkovým pudingom, roztopenou čokoládou a šľahačkou.

FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia