31/05/2019
Je to aj zdravá zelenina a silné afrodiziakum.
31/05/2019
A k tomu v Teleráne pridal šéfkuchár Dano Karas aj pár rád ako ho kupovať.
28/03/2019
V Teleráne ich pripravovali tri dámy, ktoré majú bohaté skúsenosti.
Suroviny:
150 g jačmennej kaše
20 g sušených hríbov
100 g cibule
50 g údenej slaniny
150 g mrkvy
2 zelerové vňate
500 g zemiakov
0,5 dcl oleja
2 bobkové listy
2-3 strúčiky cesnaku
soľ
čierne korenie
petržlen alebo kôpor
1 lyžica Podravky
Postup:
Jačmenné krúpy namočte a nechajte cez noc napučať. Vodu potom zlejte a dajte variť do dvoch litrov mierne slanej vody asi na 30-40 minút. Sušené hríby namočte, zlejte vodu, vysušte ich na pijavom papieri a nadrobno pokrájajte. V inej nádobe opečte nakrájanú cibuľu a slaninu na rozohriatom oleji a potom pridajte pokrájané hríby. Môžete pridať aj trochu čerstvých hríbov nakrájaných na plátky. Potom pridajte mrkvu a zemiaky nakrájané na kocky, bobkový list a Podravku. Všetko spolu varte. Uvarenú jačmennú kašu zmiešajte spolu s tekutinou, pridajte zelerovú vňať, čerstvo pomleté čierne korenie a nadrobno pokrájaný cesnak. Všetko spolu varte ešte asi 10 minút. Nakoniec – ak je treba – pridajte trochu vody. Pred podávaním vyberte kúsky zelera a posypte nadrobno pokrájaným petržlenom.