Čarovanie s ohňom v kuchyni

Zabudol som hesloRegistrácia

Varenie v Teleráne

Bez servítky

Retro TV varenie

Čarovanie s ohňom v kuchyni


Varili sme v Teleráne 19. februára 2015...

ČOKOLÁDOVÁ TORTIČKA S MARINOVANÝM A FLAMBOVANÝM OVOCÍM (10 ks)

Suroviny:
Na tortičku:
250 g horkej čokolády (minimálne 74 percent)
125 g masla
125 g olivového oleja
5 žĺtkov
5 vajec
100 g práškového cukru
15 g hladkej múky

Na ovocie:
100 g hnedného cukru
100 g masla
25 cl ovocnej šťavy
15 cl brandy (môžme použiť aj slivovicu alebo rum)
350 g rôzneho ovocia ( slivky, nektarínky, maliny, černice, jahody...)

Postup:
Na miernom ohni, alebo vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, maslo a pridáme olivový olej. Vajcia, žĺtka a cukor vymiešame ručne aby v zmesi nevnikol vzduch. Do vaječnej zmesi pomaly vlejeme čiastočne vychladenú čokoládovú zmes a ručne miešame. Nakoniec opatrne vmiešame múku. Vlejeme do olejom vymastenej a pomúčenej formy. Rúru predhrejeme na 240 stupňov a pečieme cca 6 minút. Potom
necháme 1 minútu odstáť a z formy opatrne vyberieme, prípadne vyklopíme. Servírujeme ešte teplý, posypaný práškovým cukrom. Po rozrezaní by zvnútra mala vytiecť ešte horúca čokoláda.

A pustíme sa do ovocia: Na panvici necháme rozpustiť cukor a vytvoríme karamel. Následne pridáme maslo a ovocnú šťavu. Do vzniknutej omáčky vložíme nadrobno nakrájané ovocie, ktoré v nej krátko podusíme. Alkohol nalejeme do menšej naberačky, zapálime a pomaly prelievame ovocie na panvici. Liehovinu môžeme taktiež vliať priamo do panvice a oheň do nej preniesť z plameňa plynového sporáka. Ovocie chvíľu flambujeme.

GRILOVANÝ SYR PROVOLONE S OREGANOM A GRANÁTOVÝM JABLKOM 
Suroviny:
syr Provolone
olivový olej extra panenský
čerstvé oregano

Na omáčku z granátového jablka :
10 g trstinového cukru
1 granátové jablko
kukuričný škrob
soľ

Postup:
Provolone zbavíme vosku na povrchu a nakrájame ho pomocou nárezového stroja na hrubšie plátky (1,5 cm). Grilovaciu panvicu nahrejeme na vysokú teplotu, vložíme syr a grilujeme. Pôsobením vysokejteploty sa syr rýchlo ugriluje do požadovanej farby a vytvorí sa jemná kôrka. Potom ho otočíme a opäť opekáme.Hotový grilovaný syr vyberieme a ihneď preložíme na tanier a servírujeme.

Príprava omáčky z granátového jablka: Granátové jablko rozkrojíme a dôkladne vyberieme jednotlivé zrniečka. Z polovice zrniek prelisujeme šťavu, do nej pridáme trstinový cukor , kukuričný škrob, soľ a zvaríme do konzistencie sirupu. Takto pripravenú omáčku zchladíme. Druhú časť zrniek použijeme na doplnenie jedla pri servírovaní.

Servírovanie:  Do stredu nahriateho taniera položíme ugrilovaný syr, ktorý doplníme lístkami čerstvého oregana a zrnkami granátového jablka. Pokvapkáme kvalitným olivovým olejom.

GRILOVANÝ FILET MIGNON SO SALSOU VERDE A PEČENÝMI TMAVÝMI ŠAMPIŇÓNMI A ZEMIAKOVOU KAŠOU 
Suroviny:
2 steaky z hovädzej sviečkovice
extra panenský olivový olej
čierne celé korenie
soľ

Salsa verde:
9 PL extra panenského olivového oleja
soľ
1 PL sterilizovaných kapary
hrsť čerstvého koriandru                              
hrsť čerstvej bazalky
cibuľa
2 strúčiky cesnaku
3 väčšie zemiaky (varný typ C)

Na šampiňóny:

chisso bylinky
40 g čerstvých hnedých sampiňónov
maslo
čerstvý tymián
petržlenová vňať

Na zemiakovú kašu:

5 väčších zemiakov
maslo
smotana 30%
čerstvý tymián
soľ  hrubozrnná

Postup:
Príprava mäsa (cca 20 minút): Mäso očistíme a vytvarujeme na požadovaný tvar (filet mignon). Mäso rovnomerne opečieme na panvici s olivovým olejom zo všetkých strán na stupeň prepečenosti ,,rare" . Vyberieme z panvice a necháme asi 8 minút odpočinúť pri teplote 60 °C. Pri servírovaní ochutíme olivovým olejom, soľou a čerstvo namletým korením .

Príprava sasy verde( cca 10 minút): Na hrubozrnnej soli upečieme zemiaky v celku do mäkka, potom vydlabeme a prepasírujeme cez jemní cedník. Umyté lístky koriandra a bazalky prekrájame na menšie kúsky a vložíme do misky. Pridáme očistený , nastrúhaný cesnak, najemno nakrájané kapary, najemno nakrájanú cibuľu, olivový olej a prelisované zemiaky. Všetko ochutíme soľou a dôkladne premiešame. Konzistencia bude primerane hustá.

Príprava pečených húb ( cca 40 minút): Hlavičky hnedých šampiňónov očistíme štetcom od nečistôt, potom umyjeme studenou vodou a necháme odtiecť. Vložíme do pekáča s papierom na pečenie, nastrúhame na ne maslo, posypeme tymánom, petržlenovou vňaťou, mierne posolíme a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pod pokrievkou na 170 °C asi 40 minút. Takto upečené šampiňóny pripravíme na plnenie.

Príprava zemiakovej kaše ( cca 20 minút): Umyté zemiaky pozdĺžne nakrojíme do 1/3, položíme do pekáča s hrubozrnnou soľou a pečieme v rúre na 180 °C asi 45 minút do mäkka. Potom zemiaky vydlabeme lyžicou , obsah prepasírujeme cez jemné sitko a hmotu preložíme do kotlíka s metlou. Postupne pridávame prevarenú smotanu s maslom a soľou. Kaša bude jemná a hustá.

Servírovanie: Do stredu teplého taniera preložíme filet mignon, na pravú stranu cukrárskym sáčkom servírujeme salsu verde. Šampiňóny naplníme zemiakovou kašou a priložíme k mäsu. Jedlo doplníme čerstvo namletým korením z mlynčeka a chisso bylinkami.

Zdroj: Teleráno
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia