Juraj Lelkeš má k vareniu vrodenú predispozíciu!

Zabudol som hesloRegistrácia

Varenie v Teleráne

Bez servítky

Retro TV varenie

Juraj Lelkeš má k vareniu vrodenú predispozíciu!

Juraj Lelkeš je otvorený, úspešný muž, elegán s priemernou výškou, ktorý nemá problém postaviť sa vedľa vysokej ženy. Keď sa postaví vedľa svojej manželky Sisy Sklovskej, ktorá si s obľubou dáva vysoké topánky, hovorí jej „moja veža“. Dáva si pozor aj na vlastnú postavu, aby „na ňom košele a obleky dobre vyzerali.“  Juraj má k vareniu skvelú predispozíciu - otec bol mäsiar a mama šéfka reštaurácie. Sisa tvrdí, že Juraj je dobrý jedák. Nie je zbytočne prieberčivý. Skutočne nemá rád kôpor, ale uhorky s kôprom zje. Ani baraninu by nezjedol pre jej silnú arómu. Rovnako by nezjedol ani divinu, pretože má rád les a aj zvieratá... nemohol by ju jesť, ani poľovníkom nikdy nebol. Ale keby ho pozvala anglická kráľovná na lov, možno by si dal povedať...

ŽABACÍ JAZÝČEK
Suroviny:
1 balík Prosciutto Crudo alebo Schwarzwaldskej šunky
tri druhy syra (napríklad plesňového typu, tavený syr, chedar)
3 lyžice masla
pažítka
soľ
Postup:
Zmixujeme syry s maslom, soľou a pažítkou. Prosciutto alebo šunku natrieme syrovou plnkou, zrolujeme, zabalíme do fólie a dáme vychladiť do chladničky.

MAMIČKINA POLIEVKA
Suroviny:
stredne veľká hovädzia pečeň
vajíčko
10 g masla
podľa potreby hladká múka alebo strúhanka
3 stúčiky pretlačeného cesnaku
majorán
čierne korenie
soľ
Postup:
Pomelieme hovädziu pečeň, pridáme vajíčko, soľ, korenie, cesnak, majorán a zahustíme hladkou múkou tak, aby nám vznikla hutná hmota. Z cesta formujeme knedlíčky, ktoré varíme v osolenej vode asi 10 minút. Knedlíčky podávame s klasickým hovädzím vývarom.

VODNÍKOV SVET
Suroviny:
Zubáč
5 ks filet zo zubáča
hladká múka
olivový olej
soľ
Postup:
Očistený filet zľahka obalíme v múke a osolíme. Filet dáme na rozpálenú panvicu s kvapkou oleja a z oboch strán opečieme do zlata.

Citrónová šťava:
šťava z jedného veľkého citróna
25 g masla
Postup:
Do panvičky dáme citrónovú šťavu s plátkom masla a necháme zredukovať na omáčku.

Blanžírovaný špenát:
Suroviny:
1 balenie baby špenátu
2 strúčiky pretlačeného cesnaku
olivový olej
soľ
Postup:
Na panvicu dáme trochu olivového oleja, pridáme pretlačený cesnak, baby špenát a ochutíme soľou.

Zemiaková kaša:
Suroviny:
1 kg zemiakov
kocka masla
1 sladká smotana
soľ
Postup:
Uvarené zemiaky scedíme a popučíme s kockou masla. Pridáme sladkú smotanu a podľa chuti dosolíme.

Zubáča servírujeme so zemiakovou kašou, kôpkou špenátu a preliate citronovou omáčkou.


PIŠKÓTOVÝ SEN S ČOKOLÁDOU A ŠLAHAČKOU
Suroviny:
vanilkový, orechový a kakaový korpus
1 balík hrozienok
vanilkový cukor
nastrúhaná citrónová kôra
uvarený vanilkový puding
džem podľa chuti
vlašské orechy
rum

Vanilkový korpus:
5 vajec
5 lyžíc kryštálového cukru
1 dcl teplej vody
1 vanilkový cukor
1 kypriaci prášok
5 lyžíc polohrubej múky
Postup:
Oddelíme žĺtka od bielok. Do žĺtkov pridáme cukor, vodu a miešame, pokým sa cukor neroztopí. Bielka s vanilkovým cukrom vyšľaháme na sneh. Obe zmesi opatrne zmiešame, pridáme kypriaci prášok a múku. Nalejeme do vymasteného, pomúčeného plechu a pečieme pri teplote 180 stupňov 12 minút.

Rovnakým postupom urobíme ďalšie dva korpusy. Do jedného vmiešame pomleté vlašské orechy a do druhého kakao.

Do hlbokej misy vložíme ako prvý vanilkový korpus, potrieme džemom a posypeme hrozienkami uvarenými vo vode s rumom, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou. Potrieme vrstvou vanilkového pudingu a posypeme vlašskými orechami. Rovnakým spôsobom navrstvíme ďalšie korpusy. Servírujeme so šľahačkou a posypané kakaovým práškom.

FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia