Števo Skrúcaný: Predviedol sa ako veľký gurmán

Zabudol som hesloRegistrácia

Varenie v Teleráne

Bez servítky

Retro TV varenie

Števo Skrúcaný: Predviedol sa ako veľký gurmán

Števo Skrúcaný má jedlo rád, ale varí len zriedkavo. Myslí si, že kuchyňa je doménou žien. Možno aj preto majú muži vyvinutý zmysel gurmánčiť, lebo varia zriedkavo. Je veľký gurmán. Jedol už všeličo, s výnimkou polystyrénu. Ale keby bola núdza, myslí si, že by ho posolený "dal“. Najnezabudnuteľnejšie spomienky má na čínsku kuchyňu, keď jedol a nevedel čo - a vlastne dobre, že to ani nevedel. My sme však videli, ako sa Števo zvŕtal v kuchyni - v relácii Bez servítky naposledy v týždni 26. - 30. januára 2015 v televízii DOMA!

HUSACIA PEČIENKA
Suroviny:
5 ks toastového chleba
1 väčšie jablko
0,5 dcl calvados (jablková pálenka)
500 g husacej alebo kačacej vykŕmenej pečienky
5 ks gaštanov
maslo
hnedý cukor
soľ
čierne mleté korenie

Postup:
Jablko zbavíme jadierok, neolúpané nakrájame na kolieska a orestujeme na masle s hnedým cukrom. Keď sa začne tvoriť karamel, pridáme calvados a flambujeme. Pečienku si opečieme, osolíme a okoreníme. Servírujeme na opečených toastoch a ozdobíme uvarenými gaštanmi.


STUDENÁ VIŠŇOVÁ POLIEVKA
Suroviny:
500 g čerstvých višní alebo 7 dcl višňového kompótu
2 jablká (kyslejšie)
2 dcl ružového alebo červeného vína
solamyl
cukor
šťava z 1 citróna
čerstvá mäta
čerstvé chilli
smotana na šľahanie
voda

Postup:
Jablká olúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame na kúsky, povaríme vo vode. Pridáme višne zbavené kôstok, víno, mätu, nadrobno nakrájané chilli podľa chuti, necháme prevariť, dochutíme cukrom a citrónovou šťavou. Solamyl si rozmiešame v studenej vode, pridáme do polievky, necháme prejsť varom a odstavíme. Polievku rozmixujeme a precedíme cez sitko. Servírujeme studenú, ozdobenú mätou a smotanou na šľahanie.


PEČENÁ HUS
Suroviny:
1 celá hus
1 hlávka červenej kapusty
ocot
cukor
soľ
rasca
škorica

Postup:
Hus nasolíme deň vopred, pečieme cca 2 a pol hodiny. Pred dopečením potrieme mliekom, aby bola koža chrumkavá.
Postrúhanú kapustu dáme do hrnca na skaramelizovaný cukor, pridáme rascu, osolíme a podusíme. Pred dokončením dochutíme octom a trochou škorice. Podávame so zemiakovými lokšami a nakladanou zeleninou.


GAŠTANOVÉ PYRÉ

Suroviny:
1 balenie gaštanového pyré
3 ks hrušky
100 g masla
3 dcl bieleho vína
hnedý cukor
citrónová šťava
čerstvá mäta
strúhaná čokoláda
šľahačka

Postup:
Hrušky olúpeme, prekrojíme na polovicu, zbavíme jadierok. Víno, cukor, citrónovú šťavu a vodu dáme variť do hrnca, po zovretí pridáme hrušky. Varíme pokiaľ hrušky nezmäknú. Gaštanové pyré rozšľaháme s maslom a servírujeme na vychladenej hruške so šľahačkou a strúhanou čokoládou.

FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia