Vitamínové bomby

Zabudol som hesloRegistrácia

Varenie v Teleráne

Bez servítky

Retro TV varenie

Vitamínové bomby

Marinované pomaranče so zázvorom

Suroviny:
500g pomarančov
100g cukru
čerstvá mäta
zázvor
limety

Postup:
Pomaranče najskôr olúpeme nožíkom na strúhanie citrusovej kôry a nastrúhanú kôru odložíme. Pomaranč dočistíme a nožíkom vyrežeme segmenty tak, aby ostali úplne bez šupky. Ostatok (stred) pomaranča dôkladne odšťavíme, pridáme šťavu z limiet a v malom kastróliku spolu s cukrom, zázvorom nakrájaným na tenké rezančeky a pomarančovou kôrou varíme na sirup. Môžeme pridať aj biele víno. Sirup necháme vychladnúť. Pred podávaním pomarančové segmenty premiešame v sirupe a pomocou kovového krúžku naservírujeme.

Pestrý zeleninový tanier – vitamínová bomba ( 4 porcie)

Suroviny:
1 červená repa
12 malých baby karotiek
1 žltá cuketa
1 menšia červená cibuľa
6 menších reďkoviek
4 ks špargle
hráškové struky
fazuľkové struky
petržlenová vňať
čerstvé šalátiky

soľ morská
šťava z 2 limiet
70 g agátového medu
150 ml olivového oleja EV

Postup:
Zeleninu podľa potreby uvaríme, najlepšie každú extra, aby sme dodržali rozdielnu dobu varenia. Necháme odtiecť a až teraz ošúpeme. Uchováme v teple.
V mixéri vymiešame med a limetovú šťavu, olivový olej prilievame postupne, ako keď pripravujeme majonézu.
Na každý tanier nalejeme zálievku a dôkladne rozotrieme po takmer celej ploche taniera do kruhu. Zeleninu, nakrájanú na rôzne tvary, rozdelíme na tanier, obložíme zmesou natrhaných šalátov, bylín a jedlých kvetov. Dochutíme soľou.

Gratinovaná zelenina (4 porcie)

Suroviny:
200 g cukety
1 žltá paprika
1 červená paprika
200 g sladkých zemiakov
200 g šery paradajok
50 g olív
150 g reďkovky bielej + červenej
1-2 strúčiky cesnaku
olivový olej EV
200 g drvených paradajok ( z konzervy)
soľ
čerstvo namleté korenie
2 šalotky
tymian čerstvý...bazalka ...petržlenová vňať
150 g nalámaného syra na zapečenie

Postup:
Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na plátky. Paradajky umyjeme a rozkrájame na polovice. Papriky a cuketu umyjeme, očistíme, z paprík vyrežeme semená a všetko nakrájame na kúsky alebo plátky. Cesnak a šalotku očistíme a nasekáme najemno. Na olivovom oleji restujeme cesnak, pridáme drvené paradajky a ochutíme soľou, korením a bylinkami. Zmes vylejeme a rozprestrieme lyžicou na dno zapekacej misy. Vyplníme misu nakrájanou zeleninou, zemiakmi, olivami, osolíme, okoreníme. Rúru predhrejeme na 180-200°C . Zeleninu zalejeme omáčkou, posypeme kúskami syrov a zapekáme asi 35 minút. Upečenú zmes ešte za horúca pokvapkáme olivovým olejom EV a ozdobíme lístkami čerstvých byliniek.

Chrumkavý šalát so sviežim dresingom

Suroviny:
ľadový šalát
rímsky šalát
50 ml olivového oleja - extra panenský 
20 ml citrónovej šťavy
soľ
10 g cukru krupice
mäta

Postup:
Šalát umyjeme a dôkladne osušíme. Natrháme na kúsky.
V miske metličkou vymiešame olej, soľ, cukor a citrónovú šťavu na emulziu. Pridáme nasekanú čerstvú mätu. Pred servírovaním emulziou šalát dochutíme.



 

FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia