18/04/2018
Šéfkuchár Peter Bracho vysvetlil ako ju pripraviť, aby ste nemali pľuzgiere.
05/04/2018
Jedlá z nich pripravovali v Teleráno noví kuchári.
14/04/2018
Nechýbalo ani pre nás netradičné predjedlo a zelený boršč.
Prirpavovali sme v Teleráne
PESTRÝ ZMEIAKOVÝ ŠALÁT S JOGURTOM (10 porcií)
Suroviny:
250 g tvrdého syra
1 ks bieleho jogurtu Activia
320 g / 8 ks uvarené vajcia
100 g majonézy
80 g dijonskej horčice
80 g medu
125 g zelenej papriky
100 g jarnej cibuľky
150 g reďkoviek
2 uvarené zemiaky
soľ
korenie mleté
Postup:
Jogurt zmiešame s horčicou, medom a pokrájanou jarnou cibuľkou. Syr nakrájame na rezančeky a vajcia na väčšie kocky. Do jogurtu primiešame syr, papriku na rezančeky, zemiaky, reďkovky a vajcia. Dochutíme soľou, korením a necháme v chladničke odležať.
Rada: Môžeme pridať nakrájanú slaninu alebo rostbíf.
SLOVENSKÝ ZEMIAKOVÝ ŠALÁT (6 porcií)
Suroviny:
1 kg zemiakov typu B
3 väčšie cibule
6 ks sterilizovanej uhorky
čierne mleté korenie
soľ
voda
ocot
cukor
olej podľa chuti
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupe a necháme vychladnúť. Cibuľu očistíme a nakrájame na polmesiačiky – plátky. Z vody, octu a cukru pripravíme zálievku, ktorú necháme zovrieť. Vložíme nakrájanú cibuľu a odstavíme. Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky, pridáme nakrájané uhorky a zalejeme ešte horúcou zálievkou. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Necháme dôkladne vychladnúť v chladničke ...najlepšie však deň pred servírovaním.
Variácie: plnotučná horčica, uvarené vajcia, petržlenová vňať , kápia.
ZEMIAKOVÝ ŠALÁT S CITRÓNOVOU MAJONÉZOU (4 porcie)
Suroviny:
12 stredne veľkých zemiakov
2 stredné cibule
6 vajec uvarených natvrdo
400 ml majonézy
50 ml citrónovej šťavy
soľ
čierne mleté korenie
nasekaná pažítka
olivový olej
Postup:
Zemiaky očistíme a v celku uvaríme domäkka. Pri krájaní sa nesmú rozpadávať. Zmiešame majonézu s citrónovou šťavou a osolíme. Zemiaky nakrájame na plátky, cibuľu očistíme rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. Vajcia nakrájame na mesiačiky. Všetko dáme do veľkej misy (zemiaky, cibuľu, vajcia, majonézu) a zľahka premiešame. Podľa chuti ešte osolíme a okoreníme. Pri podávaní ešte posypeme čerstvo nasekanou pažítkou a polejeme olivovým olejom.
Rada: Ja zemiaky krájam pomocou ozdobného noža, aby boli krásne vrúbkované. Do majonézy pridávam aj nasekané lístky citrónového tymianu, šalát takto získa príjemnú chuť a sviežu arómu.
Viete, že: Je dôležité, aby zemiaky do šalátu boli ešte horúce, majonéza do nich totiž ešte lepšie vsiakne a dodá im vynikajúcu chuť.
ZEMIAKOVÝ ŠALÁT S ROZMARÍNOVOU MAJONÉZOU (4 porcie)
Suroviny:
800 g celých zemiakov v šupe
150 g majonézy
1 ks kyslej smotany (125g)
čerstvý rozmarín
soľ
čierne mleté korenie
listový šalát
rôzne bylinky na ozdobu
olivový olej
Postup:
Zemiaky približne rovnakej veľkosti umyjeme a varíme v osolenej vode asi 15 – 20 minút. Scedíme a dáme do väčšej misy. Majonézu zmiešame so smotanou, nasekaným rozmarínom, čiernym mletým korením a soľou. Vmiešame do teplých zemiakov a necháme vychladnúť. Podávame na listoch šalátu a pokvapkáme olivovým olejom.
Rada: Ak pridáme do majonézy aj šťavu z limetky alebo citróna, bude sviežejšia a jemnejšia. Zemiaky sú vhodné ako samostatný šalát alebo príloha k jedlu.
Viete, že: Kopijovitý tvar a tuhá textúra čerstvých lístkov rozmarínu môžu byť nepríjemné, ak na ne natrafíme v hotových jedlách. Najlepšie bude, ak ich pred použitím najemno posekáme alebo rozdrvíme v mažiari.