Jozef Vajda varil ako pravý gurmán

Zabudol som hesloRegistrácia

Varenie v Teleráne

Bez servítky

Retro TV varenie

Jozef Vajda varil ako pravý gurmán

Jedlo je podľa Jozefa Vajdu úžasná záležitosť, ktorá vám môže obohatiť život, ale na druhej strane, môže vám ho aj zničiť:  „Jest treba vtedy, keď je človek hladný. A treba počúvať svoj organizmus. Keď sa najete, musíte mať pociť, že ste zdravý. Jedlo je pôžitok a zážitok. Je to úžasná predohra", hovorí. Keď je jedlo dobre pripravené, nezamýšľa sa nad tým, čo konzumuje... Vychutnáva. Zje takmer všetko. Má rád stredomorskú kuchyňu. Neobľubuje čínske reštaurácie. Čínu zje, len keď si ju doma sám pripraví. Jozef kedysi neobľuboval paradajkovú polievku z paradajkového pretlaku, ale dnes ju z drvených paradajok zje. Doma veľmi nevarí, ale manželke asistuje. V relácii Bez servítky, vysielanej naposledy v televízii DOMA v týždni 26. - 30. januára 2015, to však bolo naopak. Manželka iba pomáhala. 

PAČKA (Kačacia paštéta)
Suroviny:
1 kg kačacej pečene
120 g kačacej alebo husacej masti
2 cibule
4 strúčiky cesnaku
provensálske korenie
soľ
1 - 2 lyžičky horčice

Postup:
Cibuľu nakrájame na väčšie kocky a opražíme na masti do sklovita. Pridáme pretlačený cesnak. Stíšime plameň a chvíľku počkáme, kým masť mierne vychladne. Pridáme pečienky a orestujeme, potom dusíme 5 až 10 minút. Pridáme provensálske korenie a horčicu. Zmes rozmixujeme spolu s jednou lyžičkou soli, naplníme do pripravených misiek a dáme vychladiť.

POLIEVKA ROMATAN
Suroviny:
200 g dubákov
300 g koreňovej zeleniny
1 liter zeleninového vývaru
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
hubové korenie
čerstvý majorán

Postup:
Na oleji krátko orestujeme zeleninu a zalejeme zeleninovým vývarom, na miernom ohni necháme variť. Vopred namočené dubáky najskôr orestujeme na vedľajšej panvici, posypeme hubovým korením a pridáme do polievky. Krátko povaríme, dochutíme korením a majoránom. Pred servírovaním môžeme na dno taniera najkrájať podľa chuti sušenú chili papričku alebo feferónku.

BABKINA KAPSA
Suroviny:
400 g teľacieho mäsa
horčica
olej
1 cibuľa
150 g húb
mleté čierne korenie
soľ
2 vajcia
zelenú petržlenovú vňať
4 bezlepkové rožky namočené v mlieku

Postup:
Umyté mäso prekrojíme tak, aby vznikol veľký rezeň, ktorý trochu naklepeme. Na oleji speníme cibuľu posekanú nadrobno, pridáme očistené, umyté a pokrájané huby, mleté čierne korenie, soľ a pomaly dusíme. Primiešame rozšľahané vajcia, posekanú zelenú petržlenovú vňať a necháme vychladnúť. Pripravené mäso naplníme plnkou, zašijeme alebo previažeme bielou niťou, dáme na vymastený pekáč, podlejeme vodou a pečieme do mäkka. Mäso občas podlejeme výpekom.

PAŠTRNÁKOVÉ PYRÉ
Suroviny:
6 väčších paštrnákov
125 ml sladkej smotany
1 PL masla
1 lyžička cukru
soľ
voda
Postup:
Paštrnák očistíme, pokrájame a orestujeme na masle. Osolíme, okoreníme a pridáme cukor. Podliate vodou a prikryté dusíme do mäkka. Zlejeme, pridáme maslo a smotanu a rozmixujeme na hladkú kašu. Podľa hustoty môžeme pridať vývar z paštrnáku.

DEZERT JOŽKO JEŽKO 
Suroviny na gaštanové pyré:
3 balíky gaštanového pyré
250 g masla
práškový cukor

Suroviny na parížsky krém:
500 ml šľahačkovej smotany
150 g krupicového cukru
5 lyžic kakaa
200 g horkej čokolády
Postup:
Za stáleho miešania uvaríme smotanu, cukor a kakao. Do horúcej zmesi zamiešame nalámanú horkú čokoládu. Necháme vyhladnúť, občas premiešame. V nádobe necháme niekoľko hodín odstáť v chladničke a vyšľaháme. Podávame v kombinácii s gaštanovým pyré zmiešaným s maslom a cukrom.

FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia