Medové špeciality na tri spôsoby

Zabudol som hesloRegistrácia

Varenie v Teleráne

Bez servítky

Retro TV varenie

Medové špeciality na tri spôsoby

Pripravili sme to pre vás v Teleráne 20. novembra 2014...

VARIÁCIA SYROV S ORECHMI S MEDOVÝM PRELIVOM  (dekorovaný slaninovým chipsom)
Suroviny:
ovčí syr vo vlašských orechoch
kozí syr v lieskových orechoch
kravský syr v mandliach

200 g    ovčieho syra
200 g     kozieho syra
200 g    kravského syra v slanom náleve
100 g    mix orechov (môže byť aj jeden druh)
30 g      oravskej slaniny
100 g    medu
1 dcl    bieleho suchého vína
50 g    čakanky
1 ks    ľadového šalátu
olivový olej
soľ
korenie

Postup:
Druhy syrov nakrájame na rôzne tvary a obalíme v zmesi orechov. Slaninu nakrájame pozdĺžne na plátky, potrieme ich medom a dáme ich upiecť do vyhriatej rúry na 180°C cca 5 minút.
V miske zmiešame med, dijónsku horčicu, biele víno, dochutíme soľou a čerstvo namletým korením na redšiu konzistenciu. Dáme vychladiť do chladničky. Šaláty si nakrájame na tenšie rezance, vložíme do misky, ochutíme soľou, korením, prelejeme olivovým olejom a premiešame. Na tanier servírujeme zvlášť a jemne prelejeme pripraveným medovým dresingom.

CHRBÁT (KARÉ) Z DIVIAKA MARINOVANÝ V GAŠTANOVOM MEDE A IHLIČÍ (podávaný so žemľovou knedľou)
Suroviny:
600 g     chrbáta z diviaka
50 g    ihličia
30 g    divokého korenia: bobkový list
                : celé čierne korenie
                : celé nové korenie
                : jalovec (borievky)
50 g     repkového medu

10 ks   rožkov
3 dcl    mlieka
50 g    cibule
4 ks    vajec
10 g   čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
soľ
korenie
olej
nastrúhaný muškátový oriešok

Postup:
Umytý a osušený chrbát osolíme a necháme odležať. Medzitým si v mažiari zmiešame ihličie, soľ, divoké korenie (v mažiari alebo v mixéri rozdrvíme bobkový list, celé čierne korenie, celé nové korenie, jalovec v pomere 2:4:1:2) a tak si pripravíme suchú marinádu na mäso. Takto pripravené korenie zmiešame s medom, zriedime s olejom, potrieme ním mäso a necháme odležať, aby si mäso natiahlo chuť korenia. Takto pripravený chrbát opekáme na rozhorúčenej panvici z oboch strán približne tri minúty a necháme ho dotiahnuť v rúre pri 160°C ďalších päť minút. Po vybratí necháme odležať. Z výpeku si pripravíme omáčku: speníme maslo, prilejeme výpek a med, zriedime vínom a necháme zredukovať. Dochutíme soľou a korením.
 
Žemle (rožky, sendvič) si nakrájame na kocky, zalejeme mliekom, osolíme, okoreníme a necháme vsiaknuť. Na jemno nakrájanú cibuľku si orestujeme na troche oleja do sklovita a necháme vychladnúť. Rozdelíme si vajíčka. Žĺtka pridáme do rožkovej zmesi a z bielok vyšľaháme sneh, ktorý jemne vmiešame do zmesi. Pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňatku, dochutíme muškátovým orieškom a dobre premiešame. Takto pripravenú zmes zabalíme do potravinárskej fólie v tvare valca a varíme vo vriacej vode približne hodinu. Po vybratí necháme vychladnúť. Pre zvýraznenie chuti knedľu opečieme z oboch strán na oleji a môžeme servírovať.

HRUŠKA POŠÍROVANÁ VO VÍNE PODÁVANÁ S GAŠTANOVOU PENOU 
Suroviny:
200 g    hrušiek               
250 g    gaštanového pyré
1 dcl    bieleho vína           
100 g    masla
50 g    repkového medu
1 ks    celej škorice
3 ks    klinčeky
voda

Postup:
Očistené a prepolené hrušky zbavíme jadierok. Do kastróla vlejeme vodu, pridáme biele víno, med, celú škoricu, klinčeky a necháme prejsť varom. Po prevarení stiahneme na mierny oheň a do takto pripraveného nálevu vložíme prepolené hrušky a necháme pošírovať (variť) cca 20 minút. Do mixéra vložíme gaštanové pyré, maslo a necháme vymiešať na penu. Dáme zachladiť. Hrušky vyberieme a nálev necháme zredukovať na 50% objemu. Servírujeme hrušku, do ktorej strekneme gaštanovú penu a prelejeme medovým sirupom.

FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia