Kuchyňa inšpirovaná Hornou Dolnou

Zabudol som hesloRegistrácia

Varenie v Teleráne

Bez servítky

Retro TV varenie

Kuchyňa inšpirovaná Hornou Dolnou

Varili sme v Teleráne 12. januára 2015...

BABIČKINA HRACHOVÁ KAŠA S ORESTOVANOU CIBUĽKOU (pre cca 6 osôb)


Suroviny:
500g suchého hrachu
soľ podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
štipka majoránu
1ks cibuľa
0,05l oleja
maslo podľa potreby

Hrach poriadne prepláchneme, zalejeme vodou a necháme aspoň pár hodín, ideálne cez noc postáť. Osolíme, pridáme čierne korenie a v tej istej vode uvaríme úplne do mäkka (rozvaríme), trvá to cca hodinku a pol, záleží od hrachu. Občas premiešame, aby sa hrach nepripálil. Kašu rozmixujeme aj s orestovanou cibuľkou. Dochutíme majoránom.

TRADIČNÁ DRŽKOVÁ POLIEVKA (cca 6 porcií)

Suroviny:
1kg držky
0,5 g mletá červené paprika
celé čierne korenie podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chuti
soľ podľa chuti
štipka majoránky
0,15 l oleja
feferónka
1ks cibuľa
4 strúčiky cesnaku
0,4 kg zemiakov na zahustenie

Postup:
Olej zohrejeme v hrnci, potom pridáme cibuľu, ktorú sme nakrájali nadrobno, pretlačené strúčiky cesnaku podľa chuti, necháme orestovať do zlatista. Do hrnca pridáme mletú červenú papriku, 4-5 zrniečok celého korenia a tiež držky. Restujeme asi 20 minút, po 10 minútach prikryjeme a dusíme až kým držky nezmäknú. Ďalej pridáme vodu podľa potreby,
zahustíme nastrúhanými zemiakmi a dochutíme. Premiešame a necháme ešte niekoľko minút prevariť, kým sa zemiaky úplne nerozvaria. Nakoniec do odstavenej polievky pridáme štipku majoránky.
 

FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia