Jedlom proti rakovine

Zabudol som hesloRegistrácia

Varenie v Teleráne

Bez servítky

Retro TV varenie

Jedlom proti rakovine

Zdravým jedlom sme vás inšpirovali v Teleráne 13. januára 2015...

KUSKUS S CÍCEROM, BAKLAŽÁNOM A PAPRIKOU S PISTÁCIOVO-ĎATĽOVÝM DRESINGOM (5 porcií)

Suroviny:
150 g  kuskusu
250-300 ml zeleninového vývaru
kurkuma
soľ
olivový olej extra panenský
30 g masla 
100 g uvareného cíceru

200 g baklažánu
300 g červenej papriky
300 g žltej papriky
100 g lahôdkovej cibuľky

50 ml olivového oleja (extra panenský)
30 ml bieleho vínneho octu
10 g trstinového cukru
Soľ
40 g lúpaných pistácií
40 g datlí
10 g čerstvej mäty
10 g čerstvého koriandru 

Postup:
Príprava emulzie: V miske metličkou vymiešame olivový olej s vinným octom, cukrom a soľou na konzistenciu emulzie. Potom do nej pridáme nahrubo nakrájané lúpané pistácie, nakrájané ďatle, koriander a mätu. Dresingom prelejeme pri servírovaní grilovanú zeleninu.

Príprava zeleniny: Papriky umyjeme, prekrojíme a odstránime semená a vnútorné žilky. Potom nakrájame na väčšie kusy. Umyté baklažány nakrájame na plátky 7 mm hrubé. Lahôdkovú cibuľku umyjeme a použijeme len spodnú časť , ktorú pozdĺžne prekrojíme. Všetku zeleninu postupne ugrilujeme na suchej panvici bez oleja do tmava. Papriky potom dopečieme v rúre na 150 °C asi 4 minúty.

Príprava kuskusu: Zeleninový vývar spoločne s olivovým olejom a kurkumou privedieme k varu. Potom do neho vmiešame kuskus, prikryjeme pokrievkou a necháme 15 minút spariť. Kuskus odkryjeme a vidličkou dôkladne rozmiešame , aby sa nezlepil. Pred servírovaním couscous zmiešame s teplým cícerom a nakoniec vmiešame maslo.

ŠALÁT Z ARTIČOKOV, ČAKANKY, BATÁTOV A KRÚP ( 5 porcií)

Suroviny:
200 g sterilizovaných artičokov
Soľ
100 g čakanky
100 g červenej čakanky – radicchio
10 g listov červenej repy
10 g valeriánky -poľniček
120 g batáty
100 g veľkých krúpov

50 ml olivového oleja (extra panenský)
20 ml citróna
soľ
10 g cukru krupica

Postup:
Deň vopred naložíme čakanku do hrubozrnnej soli, aby sme zrazili jej nahorkastú chuť. Hrubozrnnú soľ nasypeme do pekáčika a do nej pozapichujeme konce čakanky, prikryjeme fóliou a vložíme do chladničky. Artičoky scedíme, osušíme, rozkrojíme na polovice a na suchej panvici opečieme dozlatista. Očistené batáty nakrájame na kocky 2x2cm a opečieme na rozpálenej panvici dozlatista. Potom dopečieme v rúre. Prepláchnuté krúpy uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody do mäkka, prepláchneme vodou a necháme odtiecť. Šaláty a čakanku natrháme na kúsky.
V miske metličkou vymiešame olej, soľ, cukor a citrónovú šťavu na emulziu. Pred servírovaním emulziou šalát dochutíme.

FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia