Karin Haydu je v kuchyni excelentná

Zabudol som hesloRegistrácia

Varenie v Teleráne

Bez servítky

Retro TV varenie

Karin Haydu je v kuchyni excelentná

Jedlo pre Karin Haydu znamená spôsob prežitia, nutnosť, ktorú však ľudia spôsobom prípravy a hostenia povýšili. Okrem toho pre ňu znamená aj spoločný rodinný rituál. Rada spomína na svojho bývalého svokra, prezidenta slovenských cukrárov, vďaka ktorému sa z nej stala profíčka v príprave dezertov. 

Karin je vraj konzervatívna v chutiach a má rada tradičnú slovenskú kuchyňu, pre nás však pripravila naozaj komplikované menu, za ktoré by sa nehanbila nejedna vychýrená kuchárka.

Zeleninové ragú alias  Vitamín C.

Suroviny:  
toastový chlieb
1 PL masla
1 ČL kryštálového cukru
1 zelerová stonka
1 hrubostenná červená paprika
1 cuketa
5 paradajok
štipka soli a čierneho korenia
2 strúčiky cesnaku
2 PL kečupu
1 PL horčice
2 stonky citrónového tymiánu
pažítka na dozdobenie  

Postup:
Očistenú a umytú zeleninu nakrájame na drobné kocky. Na panvičke rozpustíme maslo, pridáme cukor, soľ, zeleninu, kečup a horčicu. Na miernom plameni glazujeme, po dvoch minútach pridáme pretlačený cesnak a povaríme 3minúty. Z opečeného toastového chleba povykrajujeme krúžky a striedavo do formy vrstvíme uvarenú zeleninu a 3toastové chleby. Zeleninovú zmes dáme aj na vrch, dozdobíme pažítkou a dáme do chladničky na 1hod.

Teľacie ragú alias Rysuľča vo Viedni  
Suroviny:   
1500g teľacieho mäsa- stehno, spodný šál
1 väčšia cibuľa
olej
3 ČL soli
biele mleté korenie 
2 kaleráby
3 mrkvy
½ karfiolu
100 g hrášku mrazeného
3 PL hladkej múky
petržlenová vňať
2 kocky zeleninového bujónu
250 ml smotany na varenie
1 dcl citrónovej šťavy
1dcl bieleho vína

Postup:
Umyté a na menšie kocky pokrájané mäso opečieme na oleji na vopred spenenej pokrájanej cibuli. Osolíme, okoreníme, podlejeme zeleninovým vývarom z bujónu a dusíme.
Počas dusenia pridáme očistenú, na kúsky pokrájanú mrkvu, kaleráb, neskôr karfiol s hráškom a dodusíme. Do menšieho množstva smotany rozhabarkujeme múku a postupne pridávame zvyšok smotany. Pridáme k mäsu, dobre premiešame a povaríme ešte 10 -12 minút. Dochutíme vínom a citrónovou šťavou.

Viedenská knedľa
Suroviny:   
10 starších pečív
4 väčšie vajíčka
2 dcl mlieka
2 dcl oleja
2 dcl hladká múka
1 ČL soli
petržlenová vňať
citrónový tymián

Postup:
Pečivá nakrájame na drobné kocky. Vajíčka rozšľaháme vo vlažnom mlieku, pridáme olej, múku, soľ, vňať a zľahka zmes zmiešame s pečivom. Necháme na 30 min. vsiaknuť. Obyčajné šálky si vystelieme potravinovou fóliou a naplníme zmesou. Šálky ponoríme do hrnca s vriacou vodou.
Varíme cca 15 min. Hotové vyklopíme, potrieme olejom a servírujeme.

Kysnutý koláč s drobenkou, alias Nafúkanec
Suroviny:  
slivky, ríbezle
300g hladkej múky
1dcl mlieka
2 žĺtky
40g masla
1 PL práškového cukru
soľ

Kvások:     
2 dcl mlieka
60g- 2 PL hladkej múky
½ kocky droždia
1 PL kryštálového cukru

Drobenka= Mrvenička: 
200 g polohrubej múky
200 g práškového cukru
1 vanilínový cukor
100 g masla       

Postup:
Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka nadrobíme kvások, dáme cukor, posypeme múkou a necháme vykysnúť. Do preosiatej múky rozmiešame soľ, pridáme žĺtky, vlažné mlieko, rozpustené a len trošku prihriate maslo, cukor a vykysnutý kvások. Cesto vypracujeme, urobíme bochník a necháme v teple, prikryté vykysnúť v omúčenej miske. Na vopred vymastený a omúčený plech roztlačíme cesto, na vrch poukladáme ovocie a posypeme drobenkou. Tú pripravujeme zo studeného masla a všetko spolu vypracujeme na tuhé cesto, aby sa dalo strúhať na hrubo. Pečieme vo vopred predhriatej rúre na 180 stupňov cca 25 minút.   

FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia