Filip Tůma stál prvýkrát v ozajstnej kuchyni

Zabudol som hesloRegistrácia

Varenie v Teleráne

Bez servítky

Retro TV varenie

Filip Tůma stál prvýkrát v ozajstnej kuchyni

Témou je francúzske menu a Filipa čakali hneď dve premiéry. Nielenže s francúzskou kuchyňou, ktorá je vrcholom gastronomického umenia, nemá žiadne skúsenosti, po prvý raz sa postavil aj do skutočnej kuchyne. Práve preto si na pomoc zavolal kolegu Tomáša Juhása. Obom však viac išlo spievanie ako varenie.

Baklažánový tatarák
Suroviny:
1 stredne veľký baklažán
2 až 3 cibule
3 strúčiky cesnaku
provensálske korenie
bazalka
soľ
olivový olej (najlepšie extra panenský)

Postup:
Na olivovom oleji osmažíme cesnak a cibuľu. Do zmesi pridáme na kocky pokrájaný očistený baklažán, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a dusíme. Keď je baklažán mäkký, odstavíme a necháme vychladnúť. Rozmixujeme, môžeme zahustiť strúhankou a dochutiť bylinkami. Podávame s hriankami a čerstvou zeleninou.

Francúzska cibuľačka
Suroviny:
3 lyžice olivového oleja
2 lyžice masla
700 g cibule
2 strúčiky cesnaku
1 lyžicu hnedého cukru
1,5 l hovädzieho alebo kuracieho vývaru
2 bobkové listy
čerstvý tymián
soľ
mleté čierne korenie

Postup:
V hrnci na rozohriatom oleji a masle za stáleho miešania opekáme približne 6 minút očistenú a na tenké kolieska nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a cukor. Znížime teplotu a dusíme, kým cibuľa nezmäkne a ľahko skaramelizuje. Prilejeme horúci vývar, pridáme bobkové listy a vetvičky tymiánu. Varíme zhruba 45 minút. Polievku servírujeme najlepšie s bagetami zapečenými so syrom.

Slaný kôň
Suroviny:
6 ks kuracích pŕs
150 g syra mozzarella
sušené paradajky v oleji
soľ
mleté čierne korenie

Postup:
Kuracie prsia naklepeme ako rezne, okoreníme a osolíme. Naplníme syrom a sušenými paradajkami, zvinieme do tvaru rolky, môžeme previazať nitkou. Do náplne podľa chuti pridávame plátky anglickej slaniny. Naukladáme do zapekacej misy a pečieme v predhriatej rúre 30 minút na 200°C. Podávame s čerstvým listovým šalátom.

Horiace peklo
Suroviny:
ananás
2 lyžice medu
2 lyžice rumu
125 g masla
pomaranč

Postup:
Ananás prekrojíme na štvrtiny a oddelíme dužinu od šupy. Vyčistíme stred a zvyšok pokrájame na centimetrové časti. Na panvici rozohrejeme trochu masla, pridáme ananás a opečieme z oboch stán. Do panvice pridáme šťavu z ananásu a krátko povaríme. Pridáme rum, zapálime a necháme pár sekúnd horieť. Po sfúknutí pridáme med a povaríme 2-3 minúty. Servírujeme vo vydlabanej kôre, pokvapkané podľa chuti medom a pomarančovou šťavou.

FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia