Langoše od Dana Hrivňáka, ktorý popustil uzdu fantázie

Zabudol som hesloRegistrácia

Varenie v Teleráne

Bez servítky

Retro TV varenie

Langoše od Dana Hrivňáka, ktorý popustil uzdu fantázie

Langoš alebo podplamenník je pôvodom maďarská smažená placka z kysnutého cesta. Langoše sú často podávané potreté cesnakom, cesnakovou šťavou, cesnakovým maslom, či kyslou smotanou a posypané strúhaným syrom, či inými prílohami (lečo, kečup, šunka a pod.).

Slovo langoš pochádza z maďarského výrazu láng, slovensky plameň, podľa pôvodného spôsobu prípravy, ktorým bolo opekanie placiek v blízkosti plameňov. Hlavnou surovinou na prípravu langošov bolo chlebové cesto. Langoš bol podávaný na raňajky počas dní, keď sa na gazdovstvách piekol chlieb. V súčasnosti sa langoš vyrába pražením na oleji.

Langoše sú predávané v stánkoch rýchleho občerstvenia (tzv. fast-foodoch) okrem Maďarska v Rumunsku a Srbsku, kde je známy pod názvom languš, bežný je ich predaj na Slovensku, v Česku, v Rakúsku (vo Viedni je populárny v zábavnom parku, v Prátri).

V Teleráne ich s netradičnými posýpkami pripravil šéfkuchár Daniel Hrivňák a nezabudol ani na recept. Zabudnite na kysnuté cesto.

Zdroj: Teleráno, zg, wikipedia.sk
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi



Prihlasovanie je dočastne nedostupné.