Rozpoznáte pravé Bratislavské rožky? Originál je len jeden

Zabudol som hesloRegistrácia

Varenie v Teleráne

Bez servítky

Retro TV varenie

Rozpoznáte pravé Bratislavské rožky? Originál je len jeden

Bratislavské rožky. Majú presnú receptúru - cesto musí obsahovať najmenej 30 percent tuku alebo masla na množstvo múky. Náplň môže byť len maková alebo orechová a musí jej byť minimálne 40 percnet z hmotnosti výrobku. Rožok s makovou náplňou má mať tvar podkovičky a s rožok orechovou náplňou tvar písmena C. Povrch rožkov musí byť lesklý a mramorovaný. Dôležité je, že Bratislavský rožok sa musí vyrábať bez chemických prípravkova ručne.

Príbeh sa začal koncom 16. storočia, keď sa objavili prvé záznamy z vtedajšieho Pressburgu, o predaji pečiva, plneného makom alebo orechami. Prvá zmienka o Bratislavskom rožku pochádza z roku 1876, keď mestské noviny priniesli článok o vynikajúcich „rožtekoch". Avšak už v roku 1785 ich podľa cechu predávalo pekárstvo U Scheuermanna pri Hlavnom námestí v Bratislave. Z tohto obdobia pochádza aj dodnes zachovaná receptúra na ich prípravu.

V Teleráne ich pripravil Ján Šimunek.

Zdroj: Teleráno, zg
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia