Ak pečiete na poslednú chvíľu, tu sú rady šéfkuchára

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Ak pečiete na poslednú chvíľu, tu sú rady šéfkuchára

Je posledný deň v roku a zistili ste, že všetko vianočné pečivo zmizlo? Tak musíte rýchlo napiecť nové. Medzi najpopulárnejšie vianočné dobroty patria určite linecké lepené koláčiky, vanilkové rožteky, medovníčky či domáca vianočka. Máme pre vás pár rád od šéfkuchára bratislavského hotela Michala Hečka.

"Maslo, či vajíčka, ktoré pri pečení používame, by mali mať izbovú teplotu. Jednak sa s nimi lepšie pracuje, jednak sa napríklad pri masle nebudú vytvárať hrudky a vajíčka sa do cesta pohodlnejšie zapracujú," radí.

Rady pre pečenie

Pri pečení je tiež dôležité plech dôkladne vymastiť a vysypať múkou, aby sa cesto nepripieklo. "Je v nej určitý tlak, pri otvorení klesne a môže spôsobiť, že celý koláčik spľasne. Odporúčam počkať podľa odhadovanej minutáže v recepte takmer do konca, aby sme zabránili zbytočným výkyvom teplôt a až potom vyskúšať, či je cesto prepečené," povedal Hečko.

Začiatočníci v pečení by mali dodržiavať presné miery váhy jednotlivých surovín a nepiecť podľa odhadov.

"Pri varení môžeme jedlo kedykoľvek dochutiť, ale ak už cesto raz vložíme do trúby, už ho nezmeníme. Klasickou chybou je napríklad použitie príliš veľkého množstva múky, ktoré spôsobí drobenie cesta alebo príliš málo múky, čo má za následok mazľavé a lepiace sa cesto, ktoré si neudrží svoj tvar," upozornil.

Zdroj: TASR, MarinaP/shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia