Oslávili sme Svetový deň cestovín

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Oslávili sme Svetový deň cestovín

Svetový deň cestovín (World Pasta Day), pripadajúci na 25. októbra, sa tento rok uskutoční v Moskve. Penne s vodkou, pokrm tohtoročného svetového dňa s centrom osláv v Moskve, patril v 80.rokoch medzi ikonické jedlá, uviedol portál cucchiaio.it.

Podľa odborníkov z talianskeho Združenia cestovinárskeho a cukrovinárskeho priemyslu (AIDEPI) penne potvrdzujú blízkosť dvoch svetov a dvoch gastronomických kultúr. Dodali, že má dôjsť k spontánnej výmene, ktorá spojí ikonu talianskej kuchyne, cestoviny, s jedným zo symbolov Ruska, vodkou.

Podľa informácií na stránke talianskeho Združenia cestovinárskeho a cukrovinárskeho priemyslu (AIDEPI) cestoviny predstavujú výrobok reprezentujúci talianske kulinárske tradície a stravovacie návyky. V talianskych obchodoch sa predáva okolo 300 druhov cestovín.

Aj Slováci, ak si 25. októbra doprajú na obed či večeru špagety, široké rezance, penne, vrtuľky, farfalle, tortellini, tagliatelle, rezance, motýliky, makaróny, lasagne či niťovky, sa stanú účastníkmi Svetového dňa cestovín.

Sú cestoviny zdravé?

Prvý Svetový deň cestovín sa slávil z iniciatívy Talianskeho zväzu výrobcov cestovín a Zväzu výrobcov cestovín v EÚ 25. októbra 1998 v Neapole a odvtedy sa tento deň pripomína každý rok. Cieľom tohto dňa je podpora konzumácie cestovín, poukázanie na význam kultúrnych a sociálnych hodnôt pri spoločnom stolovaní, na zvýraznenie nutričných hodnôt pokrmov z cestovín a v neposlednom rade aj ekonomický prínos - pri pestovaní plodín a výrobe samotných cestovín.

Odborníci na výživu hovoria, že tanier cestovín je prospešný pre zdravie človeka. Cestoviny obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu a nízky podiel tuku. Obsah bielkovín a vláknin závisí od toho, či ide o vaječné alebo bezvaječné cestoviny. Z minerálnych látok je v nich najmä vápnik, fosfor, stopové prvky železo a zinok. Sú ľahko stráviteľné a za ďalšie ich výhody možno považovať cenovú prístupnosť či jednoduchú prípravu, pri ktorej sa dá uplatniť fantázia.

Komu vďačíme za cestoviny?

Cestoviny majú starobylú tradíciu siahajúcu do čias, keď človek opustil kočovný spôsob života a začal žiť z práce na poli a pestovania obilnín. Podľa tradície cestoviny na európsky kontinent priviezol Marco Polo pri návrate do dnešného Talianska z Číny v roku 1271. Iní bádatelia vraj zistili, že cestoviny predsa len majú kolísku na území krajiny, ktorú dnes nazývame Taliansko.

Zdroj: TASR
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia