Fašiangy sú oslava jedla

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Fašiangy sú oslava jedla

Už len tri týždne nás delia od konca fašiangov. Tento rok, vzhľadom na to, že Veľká noc je už koncom marca, sú krátke. A tak si ešte pred 40-dňocým pôstom ich užite dosýta, hlavne pokiaľ ide o jedlo.

Nezabudnite na rôzne druhy vyprážaných sladkostí - šišky, pampúšiky, fánka, krapne, božie milosti. Samozrejme nesmie chýbať dobré zabíjačkové pohostenie, ale aj dobrá domáca pálenka.

A teraz niečo z histórie fašiangového hodovania. Na väčšine územia Slovenska bolo zvykom, že mládenci oblečení v maskách chodili v poslednú fašiangovú nedeľu po domoch na obchôdzku. Za odmenu dostávali rôzne potraviny a peniaze. Slaninu a klobásy si zvykli napichávať na ražeň, pečivo, koláče, vajíčka a peniaze si ukladali do košov.

Po obchôdzke si mládež vystrojila v krčme alebo v niektorom dome hostinu. Z vajec a slaniny si robili praženicu, niekde slaninu vytopili a na tuku vyprážali pečivo. Za peniaze zvyčajne nakúpili alkoholické nápoje a vyplatili muzikantov.

Podľa ľudovej viery konzumácia vaječných jedál a vyprážaného pečiva mala zabezpečiť rodine a hospodárstvu želanú prosperitu, ktorej základ a predpoklady sa vytvárali na začiatku jari. Charakter fašiangových jedál má korene v tradičnom rytme roľníckych prác, ktorých v tomto období bolo menej, takže bol dostatok času i potravín na rôzne zvyky, zábavy a hostiny.

Na charakter fašiangových jedál vplývali aj stredoveké cirkevné nariadenia, zakazujúce v 40-dňovom pôste, ktorý po nich nasledoval, konzumáciu mäsa, masti, vajec, mlieka, syra. Konzumácia tradičných fašiangových jedál pretrváva v dedinskom i mestskom prostredí aj v súčasnosti.

A tu nájdete pár receptov na tradičné fašiangové jedlá.

Čo jete vy cez fašiangy? Podeľte sa s nami o vaše fašiangové jedlá, radi ich zverejníme. Recepty nám pošlite na adresu varenypeceny@markiza.sk alebo ich rovno napíšte na našej stránke.

Informácie o fašiangových zvykoch sme čerpali zo stránky ludovakultura.sk

Zdroj: zg, foto: Ruslan Mitin/shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia