02/01/2019
Boli sme sa pozrieť, ako sa vyrába dnes.
13/12/2018
Šéfkuchár Giuseppe Giannetto hovorí, že na Apeninskom polostrove je olivový olej absolútny základ jedálnička.
12/12/2018
Pukanská cibuľa sa možno dočká aj svetového uznania.
03/12/2018
Nie je dokonca jedno, ani ako zjeme vitamínovú bombu z peľu.
20/10/2017
A nezabudol ani na trik, ako vybrať kôstku.
Poznáte to, keď sa neviete rozhodnúť, čo si dať ako aperitív pred jedlom? Určite ste zažili na rodinnej oslave, že ste si dali pol deci domácej pálenky. A urobili ste dobre. Odborníci radia, že ražnú alebo rakiu treba piť pred jedlom. Po jedle prichádza na rad digestív, ktorý vám pomôže stráviť obed.
Aperitív
Je to alkoholický nápoj, ktorý sa podáva pred jedlom. Nemal by obsahovať veľa alkoholu, aby "nezabil" chuť na jedlo a nemal by prebiť neskôr podávané drinky.
Podľa odborníkov by ste si pred predjelom, pred ktorým sa podáva aperitív, mali dať suché víno, cherry brandy, prosecco, suchý vermut alebo sekt. Vhodné sú aj bylinné likéry.
Digestív
Kým aperitív má naštartovať chuť do jedla, digestív nám ho má pomôcť vytráviť. Slovo aperitív pochádza z latinského apeire - otvoriť, digestiv má pôvod vo francúžštine digestion (tráviť) alebo latinčine digestive (liek na trávenie). Jeho hlavnou úlohou je pomôcť činnosti žlčníka a podžalúdkovej žľazy.
Vypitím digestívu ukončíte jedenie pri spoločnom stole. Po ňom totiž nenasleduje žiadny chod. Odborníci radia, že po jedle by ste mali použiť ako digestív napríklad ovocnú pálenku, brandy, krémový alebo ovocný likér, tequillu.
Alkohol k jedlu
Samozrejme, existujú alkoholy, ktoré môžete piť pred i po jedle. Ak si myslíte, že pivo k nim nepatrí, tak sa poriadne mýlite. Na svete vyrábajú toľko druhov, že si môžete vyberať a podľa chuti podávať ako aperitív alebo digestív. Patria sem napríklad medovina, ouzo, gin, fernet, rum, ryžové pálenky, víno, vodka whisky.
Zdroj: zg, internet, foto: shutterstock.com/monticello