Hus alebo kačka. Ktorá je lepšia?

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Hus alebo kačka. Ktorá je lepšia?

Čo máte radšej pečené - hus, kačku alebo husokačku? Množno sa na prvé počutie neviete rozhodnúť, ale každý druh má čosi do seba. Na Slovensku obe majú tradíciu, ale pravdepodobne pečenú kačicu jedávame viacej. Obe po príprave podávame s knedlíkom a kapustou.

Kačacie mäso je jemnejšie, husacia zase tuhšia. V podstate obe sa pečú rovnako. Umyjeme ich, potrieme soľou a rascou, podlejeme vodou a dáme do vopred vyhriatej rúry na pekáči. Renesanciu v kuchyni zažíva kameninová nádoba a nejedna gazdiná vám povie, že jedlo v nej pripravené si zachová všetky chute.

Obe pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 °C, asi pol 45 minútach teplotu znížime na 180 °C. Treba sa pripraviť, že pečenie bude trvať aj tri hodiny.  Po čase dolievame teplú, najlepšie prevarenu vodu, NIE STUDENÚ, aby sme zachovali teplotu pečenia. Pred záverom môžete zobrať vrchnák a nechať trošku urobiť "chrumkavú kožtičku"

Ak máme šťastie na dobre vykŕmené jedince, pečieme ich vo vlastnej masti. V opačnom prípade však nepridávajte žiadny tuk, iba ju podlievame vodou. Nezabudnite mäso počas prípravy otáčať.

Čo je husokačka?

Viaceré internetové zdroje upozorňujú, že tieto jedince vôbec nie sú krížence husy a kačky. Je to vlastne vo Francúzsku vyšľachtená kačka pod názvom Mulard z "rodičov" kačice pekingskej a kačice Barbarie, aby mala väčšiu pečeň. Možno aj na tradičné Fois gras.

Masť z kačky a husy a pečienka

Rád na jej uchovanie existuje niekoľko. Azda najjednoduchšia je, ak ju počas pečenie zlievame do čistého hrnca. Rovnako tak môžete urobiť aj po obede. Aby bola čistejšia, bez zvyškov mäsa a pečenia, precedíte ju cez sitko.

Pri príprave pečienky dodržiavame niekoľko pravidiel. Ak ju chceme jesť spoločne s kačkou alebo husou, 15 minút pred podávaním už do pekáča nedolievame vodu.

Môžeme ju pripraviť na raňajky, resp. večeru v samostatnom hrnci. Veď kto by nemal rád chlebík s kačacou alebo husacou pečeňou. Veľkosť hrnca musí byť približne rovnaká ako veľkosť pečienky. Do hrnca dáme masť, napríklad z pekáča alebo ak ju nemáme rozpustíme bravčovú. Do vriacej dáme pečienku a prepečieme.

Nepridávame žiadne korenie a hlavne NESOLÍME, pretože pečienka by stvrdla. Po stuhnutí iba natrieme na chleba a môžeme jesť.

Niektoré recepty s kačkou najdete na našej stránke.

A ešte praktické rady od majsterky na pečenie husí

Zdroj: zg, foto: shutterstock.com/Shebeko, margouillat
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia