02/01/2019
Boli sme sa pozrieť, ako sa vyrába dnes.
13/12/2018
Šéfkuchár Giuseppe Giannetto hovorí, že na Apeninskom polostrove je olivový olej absolútny základ jedálnička.
12/12/2018
Pukanská cibuľa sa možno dočká aj svetového uznania.
03/12/2018
Nie je dokonca jedno, ani ako zjeme vitamínovú bombu z peľu.
20/10/2017
A nezabudol ani na trik, ako vybrať kôstku.
Jablko - kráľ jesene. Veď na Slovensku nie je viac nasadených stromov ako jabloní. Naše starké ho využili hádam na "sto" spôsobov. Lekvár, presládzané, do koláčov, zavárania, sušené, strúhané, šťavu, víno, ale aj rôsol, či pretlak tzv. detskú výživu.
Jablká majú jednu dobrú vlastnosť - ak sa o ne dobre na jeseň postaráte, vydržia do jari. Napríklad ak ich po zbere zabalíte každé zvlášť do hodvábneho papiera.
Keď ich zavárate, predtým ich poriadne umyte. Šupku môžete usušiť a v zime z nej urobiť čaj. Samozrejme, očistené pred ukladaním do pohárov dáme do octovej vody, aby nezhnedli.
Dajú sa prakticky použiť všade, nehovoriac o ich výživových vlastnostiach. Ak chcete, aby jablká mali na váš organizmus ten správny efekt, nešúpte ich! Nielen kvôli zdravým ďasnám a zubom, ktoré ich konzumácia zabezpečí. Šupka obsahuje spolu s dužinou množstvo vitamínu C, vlákninu, antioxidanty, minerály a nenasýtené tuky. Najviac vitamínu C majú zelené jablká.
Vďaka vláknine sa zlepší váš metabolizmus, je ideálne aj pri hnačke či naopak Pektín zase pomôže vášmu telu zbaviť sa všetkých škodlivín. Ak do svojho jedálnička zaradíte jablko denne, budete sa cítiť sviežo, aj vďaka vode, ktorú obsahuje (až 84%). Sviežosť sa odrazí a na vašej pleti.
Vďaka jablkám môžete predchádzať aj vysokému krvnému tlaku a dokonca môžete znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.
A ešte platí, že sa dajú kombinovať k mäsu, napríklad k divine. Viac nájdete v radách na videu od šéfkuchára.
Viac "jablkových" receptov a rád nájdete v našich článkoch.
Zdroj: TV Markíza, foto: shutterstock.com/shutterstock.com/kozirsky