Tri kilometre chutí a vôní: Je tu 7. karlovský gastrofestival!

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Tri kilometre chutí a vôní: Je tu 7. karlovský gastrofestival!

Sviatok všetkých labužníkov a milovníkov (nielen) valašskej kuchyne a regionálnych produktov: to je Karlovský gastrofestival - jedinečná gastronomická udalosť, ktorú môžete navštíviť 2. až 4. októbra vo Velkých Karlovicích v Beskydách.

Zažite ochutnávky (nielen) valašských špecialít v miestnych krčmičkách a reštauráciách, ale trebárs aj na medzinárodnom farmárskom trhu, súťaže o najlepší frgál a klobásu i ďalšie sprievodné programy, vrátane tradičných galavečerí pre náročných gurmánov.

Pri, ktorých vo Veľkých Karlovicích každoročne hosťujú kuchárske osobnosti s michelinskou hviezdou. Tento rok sa usporiadateľom podarilo získať prvého Čecha, ktorý sa stal držiteľom prestížneho ocenenia - Pavla Pospíšila.

"Michelinské galavečere u nás bývajú pravidelne vypredané, hostia veľmi vítajú možnosť spoznať um michelinských kuchárov, za ktorými by inak museli cestovať stovky kilometrov. V minulosti už u nás hosťovali michelinskí šéfkuchári z Talianska, Maďarska a postupne tiež obaja držitelia michelinskej hviezdy v Českej republike Oldřich Sahajdák a Roman Paulus. Tento rok uzavrieme český "trojlístok" vďaka Pavlovi Pospíšilovi, ktorý získal hviezdičku v Nemecku, kde trvalo žije. Na gastrofestivaloch a na podobných akciách sa zúčastňuje výnimočne, o to máme väčšiu radosť, že prijal pozvanie. Ako hosť Spa hotela Lanterna pripraví sobotňajšej michelinskú galavečeru a nedeľný michelinský obed. Galavečera bola prakticky hneď vypredaná. Na michelinský obed a ďalšie galavečere ostávajú posledné miesta," láka riaditeľ Karlovského gastrofestivalu a zároveň aj Resortu Valachy Veľké Karlovice, ktorý je hlavným usporiadateľom Tomáš Blabla.

Karlovský gastrofestivalu sa za šesť rokov zaradil medzi najväčšie gastro akcie svojho druhu v ČR, len vlani ho navštívilo na 30-tisíc ľudí. Vstup je zdarma a okrem programu je pre návštevníkov atraktívne aj miesto konania - uprostred prírody CHKO Beskydy, v malebnom údolí Léskové vo Velkých Karlovic pri hraniciach so Slovenskom.

Ochutnávku špecialít kuchárov miestnych reštaurácií tak môžete spojiť s prechádzkou valašskú krajinou. Gastro zastávky sú rozosiate v údolí Léskové vo vzdialenosti do 3,5 km. Môžete sa medzi nimi prechádzať po cykloceste Bečva alebo sa zviesť turistickým vláčikom, konským povozom, či historickým autobusom.

Okrem ponuky špecialít miestnych kuchárov a hostí (na jednej z gastro zastávok bude napríklad variť šéfkuchár Jan Punčochář z Grand Cru) sa môžete tešiť aj na medzinárodný farmársky trh so šesťdesiatimi stánkami s produktami z Česka, Slovenska a Maďarska.

Vrcholom festivalu už tradične býva súťaž o najlepší valašský frgál, pri ktorej porotcovia, ale aj návštevníci, každoročne ochutnávajú a hodnotia desiatky typických valašských koláčov od profesionálov i domácich pekáriek. Nenechajte si ujsť ani frgálovú manufaktúru, kde si môžete pod vedením profesionálnych pekáriek sami vyskúšať výrobu valašských frgálov a odviezť si ich ako suvenír domov. A nechýba ani zábava pre deti.

Viac informácií nájdete na www.karlovskygastrofestival.cz

Zdroj: PR článok
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia