Huby, huby, huby. Ako ich spracovať a uskladniť?

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Huby, huby, huby. Ako ich spracovať a uskladniť?

Je tu sezóna húb a hríbov, ale pozor na to, čo zbierate. Iné huby nájdete v listnatých, ako v ihličnatých alebo zmiešaných lesoch. Platia však pravidlá, ktoré sa hodia pre huby z každého z nich.

Každý hubár vie, aj začiatočník, že do lesa potrebuje košík a dobrý nožík. Košík na to, aby huby po ich uložení dýchali a nožík na to, aby ste hríb po odtrhnutí očistili od špiny, resp. zeminy.

Ak nájdete červivý hríb, NIKDY ho nerozšliapte! Rozkrájajte ho na malé kúsky a na mieste nálezu porozhadzujte okolo seba. O rok tam určite nájdete „jeho deti“.

Z húb sa poriadne nenajete, musíte ich niečím doplniť. Napríklad vajíčkom alebo urobiť si omáčku. Majú pomerne nízku výživovú hodnotu, obsahujú toľko bielkovín ako zelenina.

Ale! Niektoré majú vysoký obsah železa, menej vitamínov a tukov, ale HLAVNE vynikajúco chutia a majú super aromatické vlastnosti.

Huby v kuchyni

Používame iba prútené košíky, nie igelitové vrecúška alebo tašky. V nich sa sparia a môžu nám spôsobiť zdravotné problémy.

Ak ich nazbierame, musíme ich v ten deň spracovať – dať sušiť, očistiť, resp. zavariť ako uhorky alebo čalamádu.

Jedlá z húb nesmiete mraziť, ale najideálnejšie je ich do 24 hodín zjesť.

Zbierame len huby, ktoré dobre poznáme. V prípade, že si nie ste istí, poraďte sa v mykologickej poradni resp. si hubu vyhľadajte v knihe.

Pred použitím v kuchyni ich umyte a môžete ich namočiť aj do vody, ktorú však nepoužívajte do jedla. Vylejte ju.

Sušenie húb

Huby môžete sušiť rôznymi spôsobmi. Napríklad nakrájať zvlášť klobúčiky a nohy, ktoré poukladáte na hodvábny papier. Asi za deň, resp. dva ich musíte skontrolovať a obrátiť. Na tých kúskoch, kde sa objavili červíky vyhoďte.

Klobúčiky a nohy nakrájajte na také veľké kúsky, aké sa vám páčia.

Ak máte čas a trpezlivosť, môžete ich navliecť na nitku a takto sušiť.

Skladovanie a použitie húb

Ak ich dobre skladujete, môžu vám vydržať aj niekoľko rokov. Moja stará mama dávala sušené huby do veľkého, asi 5 litrového pohára. Pridala k nim soľ, korenie a bobkový list. Bola to záruka, že nezmoľavejú resp. neurobia sa v nich dierky.

Na Slovensku sa sušené huby využívajú do kapustnice, polievok i omáčok. Huby s veľkým klobúčikom sa používajú na prípravu hlavných jedál. Zomleté a nadrobno nakrájané sú dobré pre polievky i prívarky.

Ak ste aj vy vášniví hubári, NEZABUDNITE  sa prihlásiť do našej súťaže!

A hubárske recepty a rady nájdete v týchto našich článkoch.

Zdroj: zg, foto: shutterstock.com/Alliance, Smereka
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia