Tu nájdete všetko o paradajkách

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Tu nájdete všetko o paradajkách

Paradajky alebo rajčiny. Do Európy sa dostali začiatkom 16. storočia, ale kým prišli na stôl trvalo to storočia. Dlho ich považovali za jedovaté rastliny a pestovali ich len na okrasu.

Dôvodom je jedovatá látka solanín, ktorá sa však v zrelých plodoch nenachádza. Najskôr ju používali lekárnici, neskôr prišla na stôl.  Ako prví ju v Európe začali používať do jedla Taliani, pre ktorých je to základ mnohých jedál. Hlavne pri príprave cestovín.

O rajčinách si roky mysleli, že je to ovocie. Až v druhej polovici 19. storočia súd v USA rozhodol, že je to zelenina.

Pokiaľ ide o zdravie, sú bohaté na vitamín C, pričom jeden plod pokryje jeho dennú odporúčanú dávku. V šupke sa ho pritom nachádza až tri razy viac ako v dužine a hodnotu si zachováva aj po tepelnom spracovaní.

Paradajkový jedálniček

Paradajky sú veľmi obľúbené aj v slovenskom jedálničku. Veď určite si spomeniete na kuchyňu starej mamy a jej paradajkovú polievku, či paradajkovú kapustu s mäsom.

Paradajky majú množstvo odrôd a druhov od malých kríčkových cez mäsové až po tie klasické, ktoré môžete po celý rok kúpiť v obchode. Zaujímavé sú druhy zelených paradajok, ktoré sa dajú vyprážať.

Môžete ich pestovať doma na balkóne, doma v črepníku, ale aj v záhrade. Dajú sa rôzne spracovať, každý  národ má vlastný recept.

Na Slovensku sa z nich robí pretlak, kečup, môžete ich zavárať, sušiť alebo dokonca urobiť lekvár.

Dajú sa jesť surové, grilované, či len tak narýchlo upravené s cesnakom. Recept je úplne jednoduchý - stručik cesnaku dáte speniť na olej alebo maslo a už iba pokrájané paradajky a necháte ich trošku "rozpustiť". Potom ich už iba dáte na cestoviny, grilovanú zeleninu alebo iba zjete s chlebom na raňajky. Vo väčšom množstve môžete zmes naložiť do pohárov, ktorú v zime určite oceníte.

Paradajky sú však najchutnejšie čerstvé, v šalátoch ich vynikajúco dopĺňa bazalka, cesnak a olivový olej. Azda najznámejší šalát na svete Caprese sa bez nich nezaobíde a rajčiny sú s bazalkou jeho základom.

A aké máte vy skúsenosti s paradajkami? Vaše postrehy, rady a tipy čakáme na adrese varenypeceny@markiza.sk

Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našej stránke, samozrejme nechýba medzi nimi recept obľúbenej televíznej svokry Gizky Oňovej.

Zdroj: zg, foto: shutterstock.com/Shebeko
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia