TOP 5 rád k bezpečnejším potravinám

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

TOP 5 rád k bezpečnejším potravinám

Umývaj si ruky pred jedlom. Toto je veta, ktorú počúvame od detstva a určite ste ju vštepili aj svojim ratolestiam. Úrad verejného zdravotníctva na základe správy Svetovej zdravotníckej organizácie zhrnul do piatich bodov rady ako udržiavať seba a potraviny v čistote, aby sme neochoreli.

Keď si ich prečítate určite zistíte, že ich poznáte. No kto vie, možno niektoré budú pre vás úplne nové. A netýka sa to len varenia v kuchyni.

Udržiavajte čistotu

• Umývajte si ruky pred manipuláciou s potravinami a často počas prípravy jedla.
• Umývajte si ruky po použití toalety.
• Umývajte a čistite všetky plochy a zariadenia používané na prípravu jedál.
• Chráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.

Prečo?
Aj keď väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby, nebezpečné mikroorganizmy môžeme nájsť v pôde, vode, u zvierat i u ľudí. Tieto mikroorganizmy sa prenášajú rukami, na utierkach a náradí, predovšetkým na doskách na krájanie a aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a vyvolať choroby, spôsobené jedlom.

Oddeľujte surové a uvarené

• Oddeľte surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín.
• Používajte oddelené náradie a pomôcky, ako napr. nože a dosky na krájanie pre manipuláciu so surovými potravinami.
• Uskladňujte jedlo v kontajneroch - obaloch, aby ste zabránili kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami.



Prečo?

Surové potraviny, predovšetkým mäso, hydina a morské živočíchy, ako aj ich šťavy, môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa môžu prenášať na ostatné potraviny počas prípravy jedál a skladovania.

Dôkladne uvarte

• Potraviny dôkladne uvarte, predovšetkým mäso, hydinu a morské živočíchy.
• Jedlá, ako sú napríklad polievky a vývary, priveďte do varu a presvedčte sa, či dosiahli teplotu aspoň 70˚C, u mäsa a hydiny sa presvedčte, či šťava je číra a nie ružová. Ideálne je používať teplomer.
• Uvarené jedlá dôkladne prihrievajte.

Prečo?

Správne varenie zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Štúdie preukázali, že varenie potravín pri teplote 70˚C môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť pre konzumáciu. Potraviny, ktoré vyžadujú zvláštnu pozornosť, sú mleté mäso, rolované pečené mäso, veľké kusy mäsa a celá hydina.

Skladujte potraviny pri bezpečnej teplote

• Nenechávajte uvarené potraviny pri izbovej teplote viac ako 2 hodiny.
• Rýchlo schlaďte v chladničke všetky uvarené a skaze podliehajúce potraviny (najlepšie pod 5˚C).
• Pred servírovaním udržujte jedlo horúce (viac ako 60˚C).
• Neskladujte jedlá príliš dlhú dobu, dokonca ani v chladničke.
• Nerozmrazujte potraviny pri izbovej teplote.

Prečo?

Mikroorganizmy sa môžu množiť veľmi rýchlo, keď potraviny skladujete pri izbovej teplote. Tým, že sa teplota udržiava pod 5 ˚C alebo nad 60 ˚C, rast mikroorganizmov sa spomaľuje alebo zastavuje. Niektoré nebezpečné mikroorganizmy sa však rozmnožujú aj pri teplote pod 5 ˚C.

Voda a suroviny

• Používajte neznečistenú  vodu alebo ju upravte tak, aby bola bezpečná.
• Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny.
• Vyberajte si potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečnými postupmi, ako je napríklad pasterizované mlieko.
• Umývajte ovocie a zeleninu, hlavne ak ich jete surové.
• Nepoužívajte potraviny, ktorým uplynula doba trvanlivosti.

Prečo?

Suroviny, vrátane vody a ľadu, môžu byť kontaminované nebezpečnými mikroorganizmami a chemikáliami. Toxické chemikálie sa môžu vytvárať v poškodených a plesnivých potravinách. Starostlivosť pri výbere potravín a jednoduché opatrenia, ako napríklad umývanie a šúpanie, môžu znížiť riziká.

Ďalšie rady o potravinách nájdete aj v našich ďalších článkoch.

Zdroj: uvzsr.sk, foto:shutterstock.com/MaraZe
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia