28/05/2016
Sú to rady starých mám, ale aj ako udržať potraviny čerstvé.
23/05/2016
Podľa odborníka nie je zdraviu škodlivý, hoci si to mnohí myslia.
09/04/2018
Do košíka vkladá veci, ktoré by si asi bežný zákazník nevybral.
17/04/2016
Šéfkuchár Jozef Riska prezradil ich tajomstvo.
13/11/2017
Reportérke magazínu Reflex dovolila nahliadnuť do svojho kráľovstva.
30/03/2016
Prečo ho výrobcovia dávajú takmer do všetkých potravín?
Ak pri grilovaní nepoužívate grilovacie misky a musíte po grilovaní čistiť rošt, najrýchlejšie a najefektívnejšie to urobíte s pomocou špeciálnej oceľovej kefy.
Tou oškrabete pripálené nečistoty a rošt necháte ešte vypáliť nad rozžeravenými uhlíkmi. Ak nemáte kefku, na oškrabanie nečistôt postačí aj alobal, ktorý si zrolujete do guličky.
Keďže sa však často stáva, že po grilovaní už uhlíky nemajú dostatočnú teplotu, "čistiaci proces" môžeme s roštom podľa Majzúna urobiť aj pred ďalším grilovaním.
Hneď ako rozohrejeme brikety či drevené uhlie, necháme nečistoty na rošte spáliť a potom ich pomocou špeciálnej kefy na to určenej zoškrabeme. Už oškrabaný rošt necháme ešte vypáliť nad sálajúcim teplom z uhlíkov.
Použime na to špeciálne kefy so štetinami z medi alebo drôtu, ktorý rošt nepoškriabe. Najlacnejšie grily majú rošty, ktoré sú len z ocele, maximálne mierne poniklovanej ocele. V tomto prípade je riziko poškrabania veľmi veľké.
Kefu nahradí alobal
Ako alternatívu za kefu môžeme použiť alobal. Odtrhneme kus tak, aby sme z neho urobili menšiu guľu. Nečistotu na rošte pomocou nej oškrabame,.
Ak dočisťujeme rošt saponátom, môže začať hrdzavieť. V prípade jeho použitia saponátu ho musíme vytrieť naozaj do sucha a následne s pomocou handričky alebo papierovej servítky natrieť malou vrstvou oleja.
Recepty a triky na gril nájdete aj v iných článkoch na vašej obľúbenej stránke varenypeceny.sk
Zdroj: zg, foto: shutterstock.com