28/05/2016
Sú to rady starých mám, ale aj ako udržať potraviny čerstvé.
23/05/2016
Podľa odborníka nie je zdraviu škodlivý, hoci si to mnohí myslia.
09/04/2018
Do košíka vkladá veci, ktoré by si asi bežný zákazník nevybral.
17/04/2016
Šéfkuchár Jozef Riska prezradil ich tajomstvo.
13/11/2017
Reportérke magazínu Reflex dovolila nahliadnuť do svojho kráľovstva.
30/03/2016
Prečo ho výrobcovia dávajú takmer do všetkých potravín?
Určite si pamätáte ako ste v detstve pomáhali pri letnom zaváraní ovocia alebo zeleniny. Voľakedy sa tradovalo, že ovocie treba zavárať do 0,7 l a uhorky, ale aj zeleninu do 1 l pohárov. Na každý druh platí pravidlo iného času.
Ale základom pravidlom pri príprave je čistota pohárov. Mali by ste ich umyť v troch vodách, vrátane viečok.
Najskôr poháre umyjeme z pivničnej, resp. obchodnej špiny. Necháme odtiecť na utierke. Potom pustíme horúcu vodu z vodovou a hneď studenú. Ak má pohár nejaký kaz, tak sa to prejaví. Napríklad, že praskne.
Ak už máte toto za sebou, prichádza samostatný spôsob zaváranie. Pri ovocí použijete iba čistú vodu, v prípade uhoriek urobíte tradičným spôsobom sladkokyslý nálev. Osobitnou kapitolou je zaváranie mäsa. V tomto prípade by ste mali použiť iba NOVÉ VIEČKA.
Dôležité je, keď máte v pohároch naložené ovocie, aby ste dobre pritlačili viečko. Existuje na to bývalý československý patent tzv. zavárania hlavica. Musíte ju použiť v prípade, že viečko „recyklujete pri zaváraní“.
Kompóty zalievame cukrovým roztokom podľa chuti, ak je ovocie sladšie tak iba čistou vodou. Jej hladina by mal byť cca 0,5 až 1 cm od viečka (gumičky). Rovnako to platí aj v prípade zeleniny.
Sterilizácia
Na ňu môžeme použiť sterilizačný, resp. obyčajný hrniec alebo hocijakú rúru. Na dno hrnca dáme papier, resp. predmet oddeľujúci dno od ohňa. Potom do neho poukladáme poháre a zalejeme vodou. Sterilizujeme podľa návodu pre jednotlivé druhy.
Vo vodnom kúpeli sterilizujeme poháre tak, že ich zalejeme vodou. Napr. v plechu na pečenie. Zalejeme poháre vodu, nie horúcou, tak, aby sa nám nevyliala z pekáča. Doba sterilizácie je cca 20 minút pri teplote 85 stupňov. POZOR, po vypnutí rúry ju neotvárame. Dôvodom je, aby poháre nepraskli.
Sterilizačné časy pre niektoré druhy potravín
Egreš 20 min 85 °C
Ríbezle 20 min 80 - 85 °C
Jahody 20 min 80 - 85 °C
Černice 10 min 80 - 85 °C
Maliny 10 min 80 - 85 °C
Čučoriedky 15 min 80 - 85 °C
Brusnice 30 min 85 - 90 °C
Višne 20 min 80 - 85 °C
Broskyne 25 min 80 - 85 °C
Čerešne 20 min 85 °C
Marhule 25 min 85 °C
Slivky 20 min 80 - 85 °C
Hrušky 30 min 90 °C
Jablká 20 min 85 °C
Uhorky 30 min 85 °C
Mäso a výrobky 180 min bod varu, teda 100 °C