Hlavné zásady pri zaváraní

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Hlavné zásady pri zaváraní

Určite si pamätáte ako ste v detstve pomáhali pri letnom zaváraní ovocia alebo zeleniny. Voľakedy sa tradovalo, že ovocie treba zavárať do 0,7 l a uhorky, ale aj zeleninu do 1 l pohárov. Na každý druh platí pravidlo iného času.

Ale základom pravidlom pri príprave je čistota pohárov. Mali by ste ich umyť v troch vodách, vrátane viečok.

Najskôr poháre umyjeme z pivničnej, resp. obchodnej špiny. Necháme odtiecť na utierke. Potom pustíme horúcu vodu z vodovou a hneď studenú. Ak má pohár nejaký kaz, tak sa to prejaví. Napríklad, že praskne.

Ak už máte toto za sebou, prichádza samostatný spôsob zaváranie. Pri ovocí použijete iba čistú vodu, v prípade uhoriek urobíte tradičným spôsobom sladkokyslý nálev. Osobitnou kapitolou je zaváranie mäsa. V tomto prípade by ste mali použiť iba NOVÉ VIEČKA.

Dôležité je, keď máte v pohároch naložené ovocie, aby ste dobre pritlačili viečko. Existuje na to bývalý československý patent tzv. zavárania hlavica. Musíte ju použiť v prípade, že viečko „recyklujete pri zaváraní“.

Kompóty zalievame cukrovým roztokom podľa chuti, ak je ovocie sladšie tak iba čistou vodou. Jej hladina by mal byť cca 0,5 až 1 cm od viečka (gumičky). Rovnako to platí aj v prípade zeleniny.

Sterilizácia

Na ňu môžeme použiť sterilizačný, resp. obyčajný hrniec alebo hocijakú rúru. Na dno hrnca dáme papier, resp. predmet oddeľujúci dno od ohňa. Potom do neho poukladáme poháre a zalejeme vodou. Sterilizujeme podľa návodu pre jednotlivé druhy.

Vo vodnom kúpeli sterilizujeme poháre tak, že ich zalejeme vodou. Napr. v plechu na pečenie. Zalejeme poháre vodu, nie horúcou, tak, aby sa nám nevyliala z pekáča. Doba sterilizácie je cca 20 minút pri teplote 85 stupňov. POZOR, po vypnutí rúry ju neotvárame. Dôvodom je, aby poháre nepraskli.

Sterilizačné časy pre niektoré druhy potravín

Egreš                              20 min                         85 °C
Ríbezle                           20 min                         80 - 85 °C
Jahody                            20 min                         80 - 85 °C
Černice                           10 min                         80 - 85 °C
Maliny                             10 min                        80 - 85 °C
Čučoriedky                     15 min                        80 - 85 °C
Brusnice                          30 min                       85 - 90 °C
Višne                                20 min                       80 - 85 °C
Broskyne                        25 min                       80 - 85 °C
Čerešne                          20 min                       85 °C
Marhule                         25 min                        85 °C
Slivky                              20 min                        80 - 85 °C
Hrušky                           30 min                        90 °C
Jablká                              20 min                       85 °C
Uhorky                           30 min                       85 °C
Mäso a výrobky          180 min bod varu, teda 100 °C

Zdroj: zg, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia