Lekvár, džem a marmeláda. Aký je rozdiel?

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Lekvár, džem a marmeláda. Aký je rozdiel?

Určite aj vy ste si kládli otázky aký je rozdiel medzi lekvárom, džemom a marmeládou. Trošku sme hľadali na internete a nechali sa inšpirovať starými kuchárkami. A čo sme zistili?

Marmeláda

Pripravuje sa z ovocného pretlaku, resp. drene. Potom sa prevarí do rôsolovitej konzistencie. Používame ju ako nátierku či plnku do varených i pečených pokrmov z múky. Jej výhodou je, že sa nerozteká. Robí sa buď z jedného druhu ovocia alebo dvoj, či viacerých druhov.

Pri jej varení platia isté pravidlá. Z rozvareného ovocia si urobíme pretlak, ktorý varíme na prudkom ohni. Po odparení vody pridáme cukor. Výsledok musí byť hustejšej konzistencie ako džem, čo závisí od pektínových látok v ovocí. Veľa ich majú jablká, egreše, ríbezle, hrušky, málo zase višne a jablká.

Nedostatok pektínu je dôvod, prečo sa marmeláda nedá prirodzene variť z niektorých druhov ovocia. Pomôcť sa dá pridaním umelých pektínových látok na vytvorenie rôsolu.

Lekvár

Podľa mojej prastarej mamy zo Zvolena sa varí úplne jednoducho. Na jeho prípravu použijeme úplne zrelé, ale zdravé ovocie. Lekvár nám vznikne odparením vody z ovocia do hustej konzistencie, preto nám nekvasí a nesplesnivie.

Nezabúdajte dodržiavať pri varení maximálnu čistotou. Ovocie pred varením prepasírujem alebo pomelieme v mlynčeku. Pozor, keď ho robíme, musíme ho STÁLE MIEŠAŤ, aby sa nepripálil. Potom má odpornú horkú chuť. Pred varením primiešame do pripravenej masy pomer 2:1 alebo 3:1 v závislosti od sladkosti ovocia, pričom jednotka znamená cukor.

Džem

Ich príprava sa začína krájaním ovocia, čím sa rozlišuje od marmelády. Takže pri džeme na chlebíku musíme do „niečoho zahryznúť“. Pred varením musíme ovocie presladiť vrstvením s cukrom. Tým sa zníži čas varenia a džem je rôslovatejší.

Pri varení zberáme penu. Keď je zmes uvarená na tzv. nitku (varechou prejdeme po priemere rajnice a urobí sa cestička), plníme ju do čistého pohára, pod ktorý sme dali príborový nôž. Prenos tepla naň nám zaistí, že pohár nepraskne. Takto uvarený džem necháme prirodzene vychladnúť a potom zatvoríme viečkom alebo celofánom, najlepšie mokrým.

A nezabudnite na našej stránke si pozrieť recepty s lekvárom i džemom.

Zdroj: Z. Gálisová, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia