Bravčovina môže byť aj iná

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Bravčovina môže byť aj iná

Sú malé, tučné, kučeravé, a hoci pripomínajú tak trochu ovce, sú to polosvinky. Mangalice boli vyšľachtené skrížením plemena z Bakonského lesa a polodivých sviniek. Doposiaľ sa chovali prevažne v Maďarsku, no pre svoje kvality sa tešia čoraz väčšej obľube aj na slovenských pastvinách.
Hovorí sa, že pri mangaliciach je využiteľného iba 35 percent mäsa. Zvyšok je masť a slanina. Podľa baču to ale môže byť aj viac, závisí to vraj od spôsobu chovu.

Jednou takou je aj takzvaná „zbojnícka šoudra“, ktorá je zo zadnej šunky mangalice. Práve toto mäso je najvyhľadávanejšie a má aj najväčšiu hodnotu. V soli a dokonca aj v takzvanom žinčičníku to je naložené aj tri dni.

Pozrite si reportáž z relácie Reflex a dozviete sa viac.

Viac receptov a rád rád na mäso nájdete v našich článkoch.

Zdroj: TV Markíza, foto: shutterstock
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia