Obľúbené marhule

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Obľúbené marhule

Leto je bohaté a na ovocie, každý týždeň dozrieva iné. Rozhodli sme sa pre vás pripraviť seriál o ovocí resp. zelenine, ktorá dozrieva v našich záhradách. Prvý diel venujeme ovociu, ktoré nepochádza z Európy.

Ovocie, ktoré neodmysliteľne patrí k prázdninám u starých mám. Kto by nemal rád marhuľové knedličky, sladučký džem alebo lekvár alebo nedajbože marhuľový koláč s posýpkou?

Z marhulí hrozí aj otrava

Marhule majú aj negatívnu stránku. Kôstky obsahujú horký amygdalin, čo ich robí jedovatými. Nemali by sa nimi hrať deti, ich jedenie by mali obmedziť tehotné pre vysoký obsah medi. Nesmiete ich, podobne ako čerešne, zapíjať vodou.

Už od detstva patria, spoločne so slivkami a višňami, k nášmu oľúbenému ovociu. A prečo ich ľudia milujú? Sú nenáročné na zbieranie, pretože sa pri ich oberaní „tak nenadriete" ako pri malinách, jahodách, či ríbezliach.

Najviac marhúľ pestujú Turci

Svetová internetová encyklopédia wikipedia uvádza, že ich pôvod je sporný. Údajne ich začali pestovať v starom Arménsku, odtiaľ aj pôvodný názov: Prunus armeniaca - arménska slivka. Do Európy sa dostali vraj vďaka Alexandrovi Veľkému.

Marhuliam sa vo všeobecne darí na miestach, kde je teplo. Najväčším svetovým pestovateľom a vývozcom marhúľ je dnes Turecko. Prevláda však konsenzus, že marhuľa bola zdomácnená v Číne a do Európy sa dostala cez strednú Áziu a práve cez dnešné turecké územie v Malej Ázii.

Na svete existuje niekoľko odrôd, u nás vypestovali niektoré typické slovenské odrody. Od staroveku ich pestujú Peržania, Egypťania sušené marhule používali ako sladidlo. Odrody marhúľ sa delia na štyri ekogeografické skupiny: stredoázijskú, iránsko-kaukazskú, európsku a džungársko-cajlingskú.

Najrozmanitejšie sú stredoázijská a iránsko-kaukazská (vrátane tureckých odrôd). Európska, ku ktorej patria aj kultivary zo Severnej Ameriky, Austrálie a južnej Afriky, je najmenej rozmanitá. Východoeurópske kultivary sa však v nej zreteľne líšia od ostatných.

Marhule v kuchyni

Kto by nemiloval džem alebo lekvár z tohto ovocia. Veď marhuľové odpaľované guľky sú to najlepšie, čo sa vám „mohlo na svete prihodiť“.
Ako sme už napísali, sú nenáročné na zaváranie. Znamená to, že ak ich dnes nazbierate, nemusíte ich hneď spracovať. Do rána vydržia.
Keď sa chceme vyhnúť „zlým látkam v závaranine“, plody odkôstkujeme. Kôstky môžete dať vysušiť na Slnko a potom jednoducho iba rozbiť a zjesť.

Marhule sú dobré ako príloha k pečeným mäskám, sladkým jedlám, ale nesmieme zabúdať, že zo zaváraninového pohára sa dajú použiť aj ako základ pre koktail, jednoduchý koláč, či len tak na maškrtenie.

Ak máte nejaké rady na marhule a ich spracovanie v kuchyni, pošlite nám ich na adresu varenypeceny@markiza.sk


Zdroj: zg, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia