Jednoduché triky ako na bylinky

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Jednoduché triky ako na bylinky

Materina dúška, púpava ale aj bazový kvet sa radia medzi poklady zo slovenskej prírody, dostupné pre každého. Samozrejme, je potrebné vybrať sa za nimi do prírody a nasušiť si dostatočné zásoby na celý rok.

Prichádzajúce leto je na to ako stvorené – navyše môžeme obnoviť „bylinkársku“ tradíciu a naučiť čo-to i ďalšie generácie. Stačí sa spoľahnúť na praktické rady od Denisy Fulmekovej, ako bylinky v lese a na lúkach nájsť, zozbierať, spracovať a ako nám najlepšie poslúžia.

Základom úspechu je zbierať bylinky, ktoré ľahko spoznáme a zbierať ich a spracovať vhodným spôsobom.

Výborným tipom je jednoducho pridať voňavú, čerstvo nazbieranú bylinku, do obľúbenej bylinkovej pramenitej vody na zvýraznenie chuti.

Púpava lekárska

Dá sa zbierať počas celého vegetačného obdobia, teda od apríla až do októbra.

Mladé lístky púpavy sa zberajú na jar, koreň buď skoro na jar alebo naopak, neskoro na jeseň a kvety môžeme zbierať kedykoľvek počas kvitnutia.

Za vyskúšanie určite stojí pridať ich do šalátov či ochutiť nimi zemiakovú kašu.

Baza

Baza sa seba upozorní prenikavou vôňou svojich kvetov, ktoré sú najčastejším predmetom zberu – a to hlavne v máji a v júni. Využívajú sa potom na prípravu čaju s výbornými účinkami pri virózach a kašli.

Listy bazy sa zase zvyknú pridávať do mastí na výrony a pomliaždeniny, prípadne sa čerstvé, niekedy mierne naklepané či rozvaľkané, krátkodobo prikladajú vo forme obkladu na boľavé kĺby.

Materina dúška

Rastie hlavne na lúkach a jej drobné voňavé kvietky a listy s vňaťou si určite nepomýlite. Zbierame ich od mája do augusta. Kvietky sa zvyknú sušiť, prípadne sa nakladajú do octu alebo oleja.

Čaj z materinej dúšky pôsobí dezinfekčne a zároveň upokojujúco, je vhodný pri vlhkom kašli, ale aj na posilnenie trávenia alebo nervovej sústavy.

Máte dobré "starobabkovské" rady? Podeľte sa s nimi na našej známej adrese varenypeceny@markiza.sk

A dobré rady o kuchynských bylinkách nájdete aj v našich článkoch a receptoch.

Zdroj: redakcia, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia