Mlieko - varenie bez neho si nevieme predstaviť

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Mlieko - varenie bez neho si nevieme predstaviť

Mlieko je prvá tekutina, ktorú v živote ochutnáme. Je zdrojom minerálnych látok, vitamínov, enzýmov. Obsahuje základné živiny s vysokou využiteľnosťou a esenciálne látky, ktoré si organizmus nevie vyrobiť sám. Vyskytujú sa v ňom v dostatočnom množstve a vo vyváženom pomere.

Okrem bielkovín, mliečneho cukru a vitamínov sú významnou zložkou aj minerálne látky - najdôležitejšie sú vápnik a fosfor, ktoré sú nenahraditeľné na tvorbu kostí a zubov.

Mlieko v kuchyni

Mimoriadne postavenie medzi mliečnymi výrobkami majú jogurty, kefíry, acidofilné mlieka, bryndza a syry tiež musíme spomenúť.
A určite mlieku patrí aj mimoriadne „postavenie“ v kuchyni. Veď viete si bez neho predstaviť dobré vtáčie mlieko alebo pripraviť nejaký prívarok?

Mlieko je špecifické pokiaľ ide aj o skladovanie a používanie. Máme pre vás pár rád, čo s mliekom pred tým, ako ho použijete v kuchyni.

Ak ho chcete zachovať dlhšie čerstvé, pridajte do neho bobkový alebo chrenový list, môže byť aj štipka soli.

Na prevarenom mlieku sa nevytvorí kožka, ak do hrnca, v ktorom ho varíme, vhodíme kocku ľadu. Jednou z možností je aj po prevarení ho prikryť utierkou.

Z hrnca nevykypí, ak okraje pred preváraním potriete maslom.

Spálené mlieko

Dobré je, ak na mlieko vyčleníte iba hrniec, v ktorom nebudete nič iné robiť. Je to záruka aj toho, aby sa vám pri preváraní nepripálilo.

Na dno po každom skonzumovaní mlieka môžete dať studenú vodu, resp. pred preváraním hrniec iba jednoducho ňou vypláchnuť.

Účinné je aj to, ak dno hrnca potrieme maslom alebo vysypeme cukrom. Rovnaký účinok má aj čistá studená voda, ktorou hrniec pred použitím vypláchneme.

Mlieko je základ na puding. V hrnci sa nepripáli vtedy, ak na dno pred varením nasypeme vanilínový cukor.

Skysnuté mlieko nevylievajte! Dá sa použiť do cesta na lievance alebo veľmi dobre známy čierny koláč. Vďaka nemu bude cesto kyprejšie a chutnejšie.

Ak máte aj vy nejaké rady, podeľte sa s nami na adrese varenypeceny@markiza.sk

A môžete sa aj inšpirovať našim receptami a radami s mliekom.

Zdroj: zg, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia