Palacinky, palacinky, všade samé palacinky!

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Palacinky, palacinky, všade samé palacinky!

Na sladko, na slano, zapečené, zrolované, potreté džemom či nutelou, s polevou, či so zmrzlinou... A takto by sme mohli pokračovať celé hodiny :) Milujeme ich jednoducho všetci - malí aj veľkí a to na všetky možné spôsoby. O čom je reč? No predsa o palacinkách, francúzskych crepes, amerických lievancoch či nemeckých pfannkuchen. Palacinky sa udomácnili skrátka všade!

No nie je palacinka ako palacinka. A hoci je táto maškrta, ktorá pozostáva len z mlieka, vajíčok, múky a soli na prípravu pomerne jednoduchá, nie vždy sa nám podaria tak, ako by sme si predstavovali! A preto sme sa rozhodli, že si na ne trošku posvietime aj my, "varení-pečení" a pripravili sme si pre vás taký malý palacinkový špeciál, kde sa okrem zopár rád a tipov môžete tešiť aj na fantastické palacinkové inšpirácie!

 Tak si vyhrňte rukávy, začíname:

 Ako sme už spomínali, príprava palaciniek je jednoduchá, čo ocenia najmä vaši malí pomocníci. Základom dobrých palaciniek je dobré palacinkové cesto. Recept nájdete TU!

Začnite tým, že najprv zmiešate „mokré ingrediencie“, čiže mlieko a vajcia a postupne primiešavajte tie „suché“. Dobré je, ak múku do cesta preosejete, vyhnete sa tak hrudkám. Ak by sa tam však predsa len nejaká "prepašovala", prelejte cesto cez jemné sitko.

Ďalším dôležitým krokom je nechať cesto odstáť a to aspoň 20 minút. Každá múka sa chová inak a vy po tejto dobe uvidíte, čo s cestom narobila tá vaša. Navyše po tejto dobe už cesto nebude hustnúť , preto ak sa vám bude zdať, že je príliš husté a treba do ňho treba priliať mlieko, urobte tak. Taktiež nezabudnite cesto pred každou palacinkou premiešať. Múka je potvora a má tendenciu klesať na dno :)

Veľkým a vďačným pomocníkom je aj palacinková panvica, ktorá má nízky okraj a palacinky sa na nej naozaj ľahko prevracajú. A tým odvážnejším aj vyhadzujú :)

Nuž a každý, kto sa už do prípravy palaciniek púšťal určite pozná aj pravidlo prvej palacinky. Tá nevyzerá príliš vábne a cenu za najkrajšiu palacinku by sme s ňou určite nikto nevyhrali! Nezúfajte! Ani tí najlepší šéfkuchári nie! Preto treba mať panvicu správne rozpálenú a potretú tukom, aby sme sa vyhli prípadnému trhaniu či lepeniu. Ideálne na prípravu palaciniek je prepustené maslo, ghee. S tým sa vám budú robiť palacinky jedna radosť!

Nuž a teraz, keď už ste o dáku tú palacinkovú radu múdrejší, pustite sa s chuťou do toho! Hoc aj dnes na večeru!

Tu sú sľúbené inšpirácie :)

 Palacinková torta

Palacinkový špíz s čokoládovým pudingom

Citrónové palacinky s karamelovou polevou

Zapekané palacinky

Viedenské palacinky

Jablkové palacinky podľa Gizky Oňovej

Aj milovníci slaného si prídu na svoje:

Palacinkové batôžky plnené baby špenátom a syrom feta

Palacinkové batôžky plnené hubami

A ak máte predsa len najradšej "klasiku", vyskúšajte si dochutiť palacinky so skvelým raw malinových džemom alebo hriešne dobrou domácou raw nuttelou.

A nám už neostáva nič iné, len vám zaželať  príjemné "palacinkovanie" ;)

Zdroj: redakcia varenypečeny.sk
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia