Začínajú čerešňe, máme sa na čo tešiť

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Začínajú čerešňe, máme sa na čo tešiť

Čerešničky, čerešničky, čerešne alebo Čerešne sú zrelé a blúzka priúzka, nič mi nepomôže zelená halúzka... Toto sú dve piesne, ktoré pozná hádam každý z nás.

Za toto ovocie, ktorých 80 percent tvorí voda, vďačíme Rimanom. Sú prospešné pri zápaloch, paradontóze, úprave trávenia, zbavujú telo toxínov, pôsobia detoxikačne, odstraňujú zápchu, čistia pečeň a obličky a pôsobia preventívne proti artritíde.

Ale ako ich využiť v kuchyni?

Jednou z ich výhod je, že ich nemusíme spracovať hneď po obratí. Ak ste unavený po oberačne, na rozdiel od jahôd, vydržia vo vedre pár hodín.

Pri závaraní si musí dať pozor, aby ste ich dobre odstopkovali. Môžete sa rozhodnúť, či ich zavaríte s kôstkami alebo bez nich. Obe možnosti sú dobré, aj keď tá druhá je trochu pracná.

Pokrm labužníkov sa dá využiť do kompótov, môžete ich presladiť, naložiť do alkoholu, čerstvé sú vhodné na bublaninu alebo koláč, či koktail. Sú výborné v ryžovom nákype, v guľkách s makom alebo v štrúdli namiesto jabĺk, ale hodia sa i do omáčok k mäsu. Dobrá je z nich aj polievka. Vyrábajú sa z nich likéy griotka a maraschino.

Čerešne sú známe aj tým, že v nich nájdete červíky. Ako sa ich zbaviť? Jednoducho čerešne namočíte do vlažnej vody na cca 15 minút, čím ich umyjete a červíky, ktoré vyplávajú na povrch iba lyžicou zoberiete.

A čo sa dá s čerešňami robiť, ak ich máme prebytok? Odpoveď nájdete vo videu od našich šéfkuchárov.

Naše NAJ recepty nájdete TU

Zdroj: zg, TV Markíza, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia