28/05/2016
Sú to rady starých mám, ale aj ako udržať potraviny čerstvé.
23/05/2016
Podľa odborníka nie je zdraviu škodlivý, hoci si to mnohí myslia.
09/04/2018
Do košíka vkladá veci, ktoré by si asi bežný zákazník nevybral.
17/04/2016
Šéfkuchár Jozef Riska prezradil ich tajomstvo.
13/11/2017
Reportérke magazínu Reflex dovolila nahliadnuť do svojho kráľovstva.
30/03/2016
Prečo ho výrobcovia dávajú takmer do všetkých potravín?
Ak nie ste na jahody alergický, určite ich milujete. Jahoda je totiž ovocie, ktoré je plné chutí. Podľa prieskumov patri medzi najobľúbenejšie ovocné druhy. Jedli ich už aj Rimania, ale svoju najväčšiu slávu zažili v neskoršom stredoveku.
Voľakedy sme sa ich dosýta najedli iba v lete, dnes ich môžeme kúpiť po celý rok. Rozoznávame dva druhy lesné a záhradné, ktoré vznikli krížením v roku 1712 virginskej a čilskej jahody. Aj na Slovensku už nájdete jahodové plantáže, kde si môžete jahody naoberať za výhodnú cenu a spojiť tak príjemné ( pobyt na čerstvom vzduchu) s užitočným ( pripraviť si zásoby tohto zdroja energie na zimu).
Kráľovná studenej i teplej kuchyne
Okrem toho, že ich iba jednoducho zjete surové alebo zasypané cukrom, môžete ich podávať s jogurtom, smotanou, šľahačkou, čokoládou, zmrzlinou ....fantázii sa medze nekladú.
Vynikajúce sú na prípravu mliečneho koktailu, sorbetu, bublaniny, či ako ozdoba na pohár so šampanským. Jahoda je azda jediné ovocie, ktoré nepokazí chuť žiadneho jedla.
POZOR! Keď ich kúpite alebo si sami naoberáte na plantáži mali by ste ich ešte v ten deň spracovať. Je to ovocie, ktoré rýchlo podlieha skaze.
Jahodový lekvár a zaváranie
Isto iste si pamätáte džem alebo marmeládu z jahôd, ktorá je dobrá po celý rok. Každá rodina má svoj recept, ale základom je dobrá príprava.
Jahody musíte poriadne umyť, stopky netrhajte, najlepšie je ich odrezať s nožom. Keď ich preberáte na zaváranie, NIKDY nedávajte „orezanú otlačenú“ jahodu do kompótu. Dajte ju do iného hrnca, v ktorom máte jahody odložené na džem alebo lekvár. Ak jahoda bolo trošku „chytená“, vôbec ju nepoužite a dajte do bioodpadu.
Jahody a zdravie
Sú plné vitamínov (C, A, B a E, ), obsahujú prospešné kyseliny, mangán, vlákninu ale hlavne krásne voňajú a sú chutné.
Pomáhajú pri látkovej výmene, prinášajú úľavu pri reumatizme a dne, dokonca pôsobia priaznivo aj na mozog. Jahody môžu pomôcť aj pri cukrovke či chrániť pred rakovinou.
Pozor, ak je niekto alergický na jahody, nemal by ich vôbec konzumovať.
Samozrejme, ak ešte vyskúšate tieto úžasné recepty, neoľutujete.
Zdroj: zg, foto: shutterstock.com