Rebarbora podľa čínskej medicíny predstavuje zdroj vitality

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Rebarbora podľa čínskej medicíny predstavuje zdroj vitality

Ovocie alebo zelenina ?

Mnohí ju považujú za ovocie, no v skutočnosti je to zelenina na slovo vzatá. Jej domovom sú horské oblasti ďalekého Tibetu a Číny. V Európe sa rozšírila v 18. storočí. Prvými priekopníkmi rebarbory boli Angličania a Nemci. Chuť rebarbory môžeme prirovnať k citrónu alebo kyslému jablku.

Ako vyzerá a kde ju zoženiete ?

Rebarbora sa vzhľadom podobá na veľký lopúch. Bez presádzania rastie na jednom mieste 15 až 20 rokov. Listy tvoria prízemnú ružicu. V lete zo stredu vyrastá 1,5 až 2 metrová stopka s malými žltými kvietkami. Najväčšia sezóna sa začína v máji a jej zber prebieha až do polovice júna. Neskôr je už podiel kyseliny šťaveľovej v celej rastline vysoký. Kúpime ju na trhu so zeleninou, ale aj bežne v obchodných reťazcoch.


Na čo si treba dať pozor ?

Z rebarbory konzumujeme iba listové stopky, ktoré sú charakteristické zelenou až ružovo-červenou farbou. Nikdy však nie surové! Pozor si treba dať predovšetkým na jej listy. Obsahujú jedovaté zlúčeniny, vrátane kyseliny šťaveľovej, ktoré môžu byť pre ľudský organizmus nebezpečné. Citlivým ľuďom môžu dráždiť žalúdočnú sliznicu.

Ako ju pripraviť ?

Pred použitím rebarbory musíme zo stopiek stiahnuť tvrdú šupku. Nakrájame ju na dieliky a povaríme vo vode s cukrom, prípadne pridáme aj škoricu. Rebarbora má výrazne kyslastú chuť a tento spôsob spracovania nám umožní ju účinne potlačiť.
Z rebarbory pripravujeme ovocné polievky, kompóty, sirupy, sladké omáčky k dezertom či koláče alebo štrúdľu. Môžeme ju samozrejme aj zavárať.

Prečo ju zaradiť do jedálnička ?

Obsahuje celý rad vitamínov B, ktoré pozitívne vplývajú na nervovú činnosť. Vďaka kyseline listovej podporuje krvotvorbu. Zároveň má vysoký obsah vápnika a je bohatá na vlákninu a draslík. V čínskej medicíne sa korene rebarbory používali po stáročia na uľahčenie vyprázdňovania a správnu peristaltiku čriev.

Rebarbora má svojich milovníkov, ale aj odporcov. Je to nenáročná zelenina, ktorá je podľa čínskej medicíny zdrojom vitality. U nás sa skôr oceňuje jej špecifická chuť a nízka kalorická hodnota.

Nech sa páči niekoľko rebarborových inšpirácií:

rebarborový crumble

receptar/511/rebarborovy-sirup

receptar/495/rebarborovy-kolac

Autor: KE

Zdroj: varenypečeny.sk foto shutterstock
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia