28/05/2016
Sú to rady starých mám, ale aj ako udržať potraviny čerstvé.
23/05/2016
Podľa odborníka nie je zdraviu škodlivý, hoci si to mnohí myslia.
09/04/2018
Do košíka vkladá veci, ktoré by si asi bežný zákazník nevybral.
17/04/2016
Šéfkuchár Jozef Riska prezradil ich tajomstvo.
13/11/2017
Reportérke magazínu Reflex dovolila nahliadnuť do svojho kráľovstva.
30/03/2016
Prečo ho výrobcovia dávajú takmer do všetkých potravín?
Indiánska, alebo aj divoká ryža je na vzhľad podobná ryži klasickej. Jej zrnká sú dlhšie, štíhlejšie, čierne a voňajú po orechoch. Je prirodzene bezlepková. Divoká ryža rastie v plytkých vodách kanadských jazier. Vďaka jej stúpajúcej popularite sa začala divoká ryža cielene pestovať v Kanade na prírodných vodných plochách.
Výživová poradkyńa Júlia Rašlová nám prezradila prečo ju konzumovať :
Divoká ryža obohatí každé jedlo o množstvo zdraviu prospešných látok a zvýši nutričnú hodnotu každého jedla. Nutričné zloženie sa od klasickej ryže odlišuje. Obsahuje množstvo bielkovín a vitamínov skupiny B. Tiež obsahuje , aminokyselinu lyzín a vlákninu. Neobsahuje lepok a preto je vhodná aj pre celiatikov. Je bohatá na minerály hlavne na horčík, draslík, zinok, fosfor a železo. Má nižší glykemický index ako bežná ryža a obsahuje menej tukov. Práve preto je divoká ryža vhodnou potravinou pri zdravom chudnutí.
Julia Rašlová odporúča :"Divoká ryža má svoju špecifickú chuť a možno vás na začiatku veľmi neosloví. Odporúča sa ju namiešať v pomere 1:1 z celozrnnou ryžou alebo ju zakomponovať do zeleninového šalátu."
Ako ju pripraviť :
Divokú ryžu je najlepšie variť samostatne, pretože jej úprava si vyžaduje dlhší čas ako iné druhy ryže.
Odporúča sa variť ju vo vode v pomere 1 diel ryže a 2 ½ dielu vody. Umytú ryžu zalejeme vodou, dochutíme soľou a varíme kým nie je mäkká.
Ale pozor nepredstavujte si že bude mäkká ako bežná ryža. Vždy bude uvarená ako sa hovorí na skus.
Recept na rizoto z divokej ryže .
Suroviny :
½ šálky divokej ryže
½ šálky celozrnnej ryže
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 červená paprika
baby špenát
cherry paradajky
1 PL olivový olej, soľ
Postup :
Divokú a celozrnnú ryžu zvlášť uvaríme.
Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a chvíľu restujeme.
Potom pridáme papriku a cherry paradajky a ešte chvíľu restujeme.
Pridáme uvarenú ryžu a premiešame.
Nakoniec pridáme čerstvý baby špenát .
Dochutíme soľou .
Dobrú chuť.