Indiánska ryža, hovorí vám to niečo?

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Indiánska ryža, hovorí vám to niečo?

Indiánska, alebo aj divoká ryža je na vzhľad podobná ryži klasickej. Jej zrnká sú dlhšie, štíhlejšie, čierne a voňajú po orechoch. Je prirodzene bezlepková. Divoká ryža rastie v plytkých vodách kanadských jazier. Vďaka jej stúpajúcej popularite sa začala divoká ryža cielene pestovať v Kanade na prírodných vodných plochách.

Výživová poradkyńa Júlia Rašlová nám prezradila prečo ju konzumovať :

Divoká ryža obohatí každé jedlo o množstvo zdraviu prospešných látok a zvýši nutričnú hodnotu každého jedla. Nutričné zloženie sa od klasickej ryže odlišuje. Obsahuje množstvo bielkovín a vitamínov skupiny B. Tiež obsahuje , aminokyselinu lyzín a vlákninu. Neobsahuje lepok a preto je vhodná aj pre celiatikov. Je bohatá na minerály hlavne na horčík, draslík, zinok, fosfor a železo. Má nižší glykemický index ako bežná ryža a obsahuje menej tukov. Práve preto je divoká ryža vhodnou potravinou pri zdravom chudnutí.
Julia Rašlová odporúča :"Divoká ryža má svoju špecifickú chuť a možno vás na začiatku veľmi neosloví. Odporúča sa ju namiešať v pomere 1:1 z celozrnnou ryžou alebo ju zakomponovať do zeleninového šalátu."

Ako ju pripraviť :

Divokú ryžu je najlepšie variť samostatne, pretože jej úprava si vyžaduje dlhší čas ako iné druhy ryže.
Odporúča sa variť ju vo vode v pomere 1 diel ryže a 2 ½ dielu vody. Umytú ryžu zalejeme vodou, dochutíme soľou a varíme kým nie je mäkká.
Ale pozor nepredstavujte si že bude mäkká ako bežná ryža. Vždy bude uvarená ako sa hovorí na skus.

Recept na rizoto z divokej ryže .
Suroviny :
½ šálky divokej ryže
½ šálky celozrnnej ryže
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 červená paprika
baby špenát
cherry paradajky
1 PL olivový olej, soľ
Postup :
Divokú a celozrnnú ryžu zvlášť uvaríme.
Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak a chvíľu restujeme.
Potom pridáme papriku a cherry paradajky a ešte chvíľu restujeme.
Pridáme uvarenú ryžu a premiešame.
Nakoniec pridáme čerstvý baby špenát .
Dochutíme soľou .
Dobrú chuť.

Zdroj: Júlia Rašlová,foto shuterstock
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia