Špargľa - (ne)obyčajná zelenina

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Špargľa - (ne)obyčajná zelenina

V zahraničí kráľovná, na Slovensku jej len pomaly prichádzame na chuť. Reč je o špargli, ktorá vynikajúco pôsobí na obličky, pečeň, pľúca a znižuje krvný tlak. Podporuje aj trávenie, znižuje cholesterol a má protizápalové účinky. Má odvodňovací účinok a vďaka tomu sa telo zbavuje škodlivín.
Má veľa vitamínov, kyseliny listovej, železa, draslíka, stopových prvkov, vlákniny, málo kalórií. A vraj je osvedčené afrodiziakum.
V starom Egypte bola divoká špargľa delikatesou, ako prví ju začali pestovať Rimania.

Druhy špargle

Biela – jej stonky sú hrubšie, jedávajú sa iba vršky. Vždy keď ju chcete použiť, musíte ju VŽDY očistiť, najlepšie škrabkou na zemiaky.. Najčastejšie sa z nej varí polievka, ale dá sa zohriať na masle ako príloha. Chutné sú z nej polievky, resp. omáčky a zapekané jedlá.

Zelená – jedáva sa všetko. Je tenšia, pred varením ju nemusíte čistiť. Vždy ju varíme v mierne osolenej s troškou citrónu, aby so zachovala farbu. Najčastejšie sa používa ako príloha k hlavnému jednu, resp. ako hlavné jedlo, či do šalátov alebo grilovanie. Najznámejší recept je obaliť ju slaninou a nechať urobiť na panvici.

Fialová – je to v podstate biela špargľa, ale iba hlavičky sú trošku do fialova zafarbené. Dôvodom je spôsob pestovania.

Ako očistiť špargľu? Video vám trochu napovie.

Špargľa v kuchyni

Čerstvú špargľu rozpoznáte tak že do kríža triete o seba dva kúsky. Ak vydávajú vŕzgavý zvuk, majú v sebe dosť vody a sú čerstvé.

Čerstvosť si zachová biela a fialová tak, že ju dáme do vlhkej utierky do chladničky. Zelenú dáme do pohára s vodou, takto vydrží vždy čerstvá.

Nezabúdajte, že vždy si kupujte IBA TOĽKO, koľko SPOTREBUJETE. Špargľa totiž rada podlieha kazeniu.

Mali by sme ju jesť vidličkou v celku a nekrájať. Vraj nôž „jej berie chuť“.

Na viacerých portáloch sme našli informáciu, že sezóna špargle končí 24. júna. A prečo? Vraj na Jána končí žatva, aby mohla špargľa nabrať silu na budúcoročnú sezónu.

Ak máte rady pre špargľu v kuchyni, pošlite nám ich na adresu varenypeceny@markiza.sk alebo ich priamo pridajte do komentátov.

Vyskúšajte aj naše recepty

Špargľa s parmezánom a píniovými orieškami

Špargľa po maďarsky

Maslová jarná polievka s čerstvým medvedím cesnakom

čitateľský recept - Šalát s variáciou paradajok a zelenou špargľou

Zdroj: redakcia, bild, foto: wikipedia, shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia