Vajíčka – symbol Veľkej noci

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Vajíčka – symbol Veľkej noci

Už odpradávna je vajce symbol zrodenia života. V našej kultúre sú hlavne symbolom Veľkej noci – sviatku, kedy sa všetko po pôste začína. Máme pre vás pár rád, ako uvariť vajíčka, resp. ako ich pripraviť pre kúpačov na Veľkonočný pondelok.

Varenie vajíčok

Z vajíčok sa robí tradičná Veľkonočná hrudka, ale v mnohých domácnostiach na Bielu sobotu tvoria základ večer po pôste. Ako vlastne variť vajíčka? Základom je, že ich musíte dať do studenej vody s octom, aby sa lepšie ošúpali. Až potom ich priviesť do varu.

3 minúty – vajíčko bude na mäkko (žĺtok je riedky)
5 minút – urobí sa na tzv. hniličku (žĺtok je v strede riedky, okraje vyzerajú ako na tvrdo)
10 minút – na tvrdo (toto sa najčastejšie dáva na veľkonočný stôl)

Farbenie veľkonočných vajíčok

Vajíčka môžeme zafarbiť potravinárskymi farbami, ale dajú sa aj prírodnými. Určite ako deti ste radi používali na ich zafarbenie to, čo bolo v kuchyni. Zároveň tu platí, že ak sa majú dobre zafarbiť, uvaríte ich na tvrdo.

Ak chcete mať na vajíčka rôzne ozdoby, pomôžte si obväzom a kvetinkami, resp. trojlístkami. Dáte ich na vajíčko a to obalíte obväzom alebo gázu. Po zafarbení tam ostane otlačok toho, čo ste tam dali.

Na farbenie odporúčame používať vajíčka s bielou škrupinkou . 

Ak chcete vajíčka žlté, resp. žltkasto hnedé pridajte do vody cibuľové šupky. Nezabudnite pridať lyžicu octu, budú sa ľahšie šúpať a zároveň pôsobí ako stabilizátor farby.

Červené dosiahnete šupkami z červenej cibule alebo cviklou. Ošúpeme dve až tri menšie červené cvikle a povaríme nakrájané na drobno asi 10 minút. Repu zlejeme, do nálevu vložíme vajíčka a uvaríme natvrdo. Po uvarení ich vyberieme, resp. necháme vo vývare tak dlho, kým nezískajú požadovaný odtieň.

Pre ružové vajíčka použite tento rozriedený roztok.

Vajíčka sa dajú zafarbiť aj silnou kávou, vajíčka v nej musia byť niekoľko hodín.

Zlaté vajíčka dosiahnete pridaním kurkumy do vody.

Sýte zelené vajíčka dosiahnete ich uvarením vo vývare napr. z mrazeného špenátu, či žihľavy. Svetlejšie odtiene získate použitím rasce a lipového kvetu, ale pozor vývar sa musí dlhšie variť.

Modré vajíčka dosiahnete vývarom z polovice hlavy červenej kapusty, do ktorého potom pridáte trošku octu. Varíme ich minimálne 20 minút.

A potom ich už môžete zdobiť rôznymi technikami, ktoré poznáte z detstva. Použiť fixky, temperové farby, či farebný papier.

Daľšie veľkonočné recepty  nájdete  tu

Zaručený tip na perfektné rozbitie vajíčka

Zdroj: redakcia, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia