Rady, ako využiť kávu v kuchyni

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Rady, ako využiť kávu v kuchyni

Vedeli ste, že kávová usadenina alebo ako sa hovorí  "sós" sa dá v kuchyni zrecyklovať ?

Kuchyňa

Ak varíte chilli con carne, tak pridajte trochu  sósu do pripravovanej zmesi. Dodá receptu krásnu vôňu, tmavšiu farbu a zaujímavú chuť.

Kávová usadenina je aj skvelý pohlcovač pachov napríklad v chladničke. 

Kávu si môžete dať aj zamraziť. Kocky sa hodia do ľadovej kávy alebo do latté. Dokonca ich môžete rozbiť v mixéri a pripraviť si tak domáce frappé.

Silná káva sa pridáva pre zvýraznenie chuti do čili jedál, čokoládového pečiva, tort a koláčov (azda najznámejšie je tiramisu).

Ak chcete, aby marináda na stejky mala jemnú chuť, môžete do nej pridať pár lyžičiek uvarenej kávy. Okrem toho zvýrazní dymovú príchuť pri grilovaní.

Chladnička

Smrdí vám chladnička alebo skriňa? Kúpte si lacnú kávu a na tanieriku ju dajte do chladničky, môžete sa rozhodnúť – zrnká alebo mletú. A nezabudnite, že na pach z chladničky môžete použiť aj ocot.

Káva je dobrá aj na to, ak ste čistili aromatické potraviny – cesnak, cibuľu, zeler a iné, aby vám zobrala pach z nich. Poprehadzujte si v dlaniach zvyšok z kávy a dobre si ich potom umyte.

Záhrada

Na záver ešte zopár tipov pre záhradu. Veď z nej používate dopestované ingrediencie do kuchyne. Káva obsahuje fosfor, horčík a meď. Rozkladaním sa do zeme uvoľňuje dusík, ktorý rastliny milujú.

Ak chcete použiť sós musí byť bez cukru a mlieka! Hodí sa pre všetky rastliny, ktoré z času na čas potrebujú viac kyselín, napr. paradajky alebo ruže. Je dobrý tiež na šampiňóny alebo hlivy, ak ich pestujete.

Kávová usadenina  je tiež dobré hnojivo. Zásadne ho dávajte do kompostu a znížite tak zápach hniloby v ňom.

Informácie sme čerpali z viacerých zdrojov, vrátane rád od čitateľov. Ak aj vy nejaké máte, pošlite nám ich na adresu varenypeceny@markiza.sk alebo ich píšte priamo do komentárov.

Pele - mele tipov a trikov v kuchyni

Zdroj: zg, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia