Veci, ktoré ste (ne)vedeli o zemiakoch (II. časť)

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Veci, ktoré ste (ne)vedeli o zemiakoch (II. časť)

A máme tu pre vás II. časť rád o zemiakoch, ktoré používate v kuchyni. Týka sa zemiakovej kaše a jedál kde sú základom práve ony.

Zemiaková kaša

Vedeli ste, že nové zemiaky na zemiakovú kašu nie sú vhodné? Z troch typov sú najlepšie tie, ktoré kúpite pod označením typ C.
Kaša nebude mazľavá keď o nej pridáte horúce, nie studené mlieko. Použiť môžeme aj smotanu alebo syr.
Príjemnú chuť docielite pridaním štipkou muškátového orecha, syrom alebo nasekanými bylinkami.

Zemiakové placky

Zemiaky do nich nám nestmavnú, ak ich pokvapkáme horúcim mliekom. Môžeme tiež vymeniť mlieko za nastrúhanú mrkvu.
Zdravšie budú, ak múku nahradíme ovsenými vločkami. A chrumkavejšie vtedy, keď časť múky vymeníme za strúhanku.
Jedinečnú chuť im zabezpečíme pridaním dvoch až troch jabĺk do cesta alebo nadrobno nakrájanou kyslou kapustou. A to vtedy, ak nemáme doma jablká.

Zemiakové cesto

Pripravujeme ho VŽDY zo zemiakov uvarených v šupke.

Ak nechceme, aby nebolo riedke, tak tesne pred varením do neho prisypeme hrubú alebo krupicovú múku.

Šúľance alebo sa knedle sa nám nerozvaria, keď do vody pridáme dva až tri polievkové lyžice hladkej múky. Keď ich chceme skladovať ako polotovar, tak ich ešte neuvarené poukladáme na pomúčený tanier, na 60 minút vložíme do mrazničky a potom presypeme do vrecka.

Čerstvý zemiak môžete dať variť do presolenej polievky.

A máte riedku omáčku? Tak iba jednoducho do nej postrúhajte zemiak a omáčku budete mať zahustenú.

Veci, ktoré ste (ne)vedeli o zemiakoch (I. časť)

Krémové zemiaky s parmezánom

Viac receptov so zemiakov 

Zdroj: redakcia, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia