Medvedí cesnak - prvá bylina jari do kuchyne

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Medvedí cesnak - prvá bylina jari do kuchyne

Medvedí cesnak – prvá bylinka jari vhodná aj do kuchyne rastúca vo voľnej prírode. Medvede ho vyhľadávajú hneď, ako sa prebudia zo zimného spánku. Ale pozor! Nesmiete si ho pomýliť s listom konvalinkou, pretože tá je jedovatá.

Ako spoznáte medvedí cesnak?

Pri zbieraní jednoducho list roztrhnete a musíte cítiť vôňu typickú pre cesnak. Ak to tak nie je, nebude to on ale konvalinka

Naše staré mamy z neho robili liečivé kvapky. Ani jedna bylina na svete vraj neprečistí žalúdok lepšie ako táto, znižuje aj krvný tlak. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, zlúčeniny síry, ktoré sú vlastne prírodným antibiotikom, pretože zabíjajú baktérie.

Pesto a nálev

Na to, ako medvedí cesnak spracovať, existuje množstvo receptov. Dobrý je keď si ho nakrájame na chlieb, do všetkých šalátov, výborná je z neho omáčka.

Môžete si urobiť aj pesto. Jednoducho rozmiešate spolu olej, orechy, parmezán a keď ste si urobili z toho pastu, môžete si ju dať do uvarených cestovín.

Nálev sa robí tiež jednoducho a dá sa využiť pre zdravie. Čerstvý cesnak zalejete ražným alebo ovocným liehom. Dáte na slnečné miesto postáť istý čas. Denné užívanie 10 kvapiek podporuje pamäť a pomáha predchádzať vápenateniu ciev.

Cesnak si môžete aj odšťaviť a používať ako korenie do mäsa.

V Teleráne varil jedlá z medvedieho cesnaku kuchár Ľubo Herko a môžete ich vyskúšať

Zdroj: zg, foto: shutterstock.com, TV Markíza
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia