Veci, ktoré ste (ne)vedeli o zemiakoch (I. časť)

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Veci, ktoré ste (ne)vedeli o zemiakoch (I. časť)

Bez nich si nevieme predstaviť dobrý šalát na štedrovečernom stole, vyprážaný rezeň s kašou, ale ani mamičkine slivkové alebo marhuľové knedle. Pri všetkých potrebuje ako základ zemiaky.

Máme pre vás I. časť rád o potravine, ktorú prikázala pestovať panovníčka Mária Terézia a vďaka nej sa dostala do našich kuchýň. Určite v žiadnej rodine nechýba v komore prútený košík, kde ich najideálnejšie uskladňujete. V suchu a chlade totiž nevyklíčia. Môžete ich mať aj v chladničke, ideálne teplota pre skladovanie je 3 až 5 stupňov.

Ak ste v týchto radách niektoré nenašli, napíšte nám na adresu varenypeceny@markiza.sk alebo v komentároch, radi ich zverejníme.

Surové zemiaky v kuchyni

- aby sa nové zemiaky lepšie ošúpali, namočte ich do osolenej vody.
- pre lepšie ošúpanie zase starých zemiakov, musí byť voda iba studená.
- očistené si zachovajú vitamíny vtedy, keď ich nakrájame na väčšie kúsky.
- zemiaky na vzduchu nesčernajú ak ich nedáte hneď variť, dajte ich do studenou vodou.
- ak pridáte do vody trošku oleja, skráti sa doba varu.
- keď varíte nové zemiaky, dajte ich do horúcej vody.

- v našich obchodoch kúpite aj sladné zemiaky, ktoré sa tiež volajú babáty. Hodia sa k mäsu, ale dajú sa urobiť tiež ako francúzske. Spomedzi všetkej zeleniny získali prvenstvo vo svetovom rebríčku podľa Center for Science in the Public Interest. Sú výrazným zdrojom vlákniny, železa, prírodných cukrov, uhľohydrátov, proteínov, betakaroténu  vitamínu C, vápnika i ďalších priaznivých prvkov.

Úprava zemiakov

- ak chcete, aby vám zemiaky v šupke nepopraskali, dajte do vody pár kvapiek octu alebo lyžicu oleja.
- zemiaky budú chutnejšie, ak k nim pridáme bobkový list a povaríme ich s tromi strúčkami cesnaku.
- pečené zemiaky budú chrumkavejšie, keď ich pred vložením do oleja alebo do rúry poprášime múkou.
- uvarené zemiaky neostanú zaparené, ak ich po scedení hneď servírujete. Ak nie, hrniec alebo misu prikryte najprv utierkou, až potom pokrievkou. Utierka nám zo zemiakov paru vsaje.

Veci, ktoré ste (ne)vedeli o zemiakoch (II. časť)

Zemiaková polievka nakyslo

Zapečené zemiaky

Bezlepkové šišky s jahodovou penou

Zdroj: redakcia, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia