Pele - mele tipy a triky v kuchyni (II. časť)

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Pele - mele tipy a triky v kuchyni (II. časť)

Máme tu pre vás II. časť rád, tipov a trikov z kuchyne. Veríme, ak vám nejaké chýbali, pošlete nám ich na adresu varenypeceny@markiza.sk

1. Viete ako na zápach z úst po zjedení cesnaku či cibule? Pomôže vám, ak požujete petržlenovú vňať, rozhryziete kávové zrnko alebo sa napijete trochu mlieka

2. Zeler je druhom zeleniny, ktorá sa stane rýchlo „gumenou“. Môžete tomu však predísť, ak ho zabalíte pevne do alobalu, ktorý drží vzduch a vlhkosť. Ale nezabudnite, zároveň umožňuje únik plynu.

3. Scukornatel vám med, no vy by ste ho chceli mať jemný a roztekajúci sa? Rada je jednoduchá. Dajte nádobu, v ktorej ho skladujete do hrnca, priveďte do varu a med sa rozpustí. Na to, aby ste zabránili opätovnému vzniku kryštálov, uchovávajte med v suchom a chladnom priestore.

4. Ak vám scukornatel lekvár alebo džem, iba ho dáte z pohára do hrnca, privediete do varu a potom znovu nalejete do zaváraninového pohára.

5. Chcete, aby vám karotka vydržala dlhšie čerstvá? Uschovávajte ju vždy bez vňate! Tá jej totiž odoberá vlhkosť, mrkva tak rýchlejšie vädne, stráca arómu aj chuť.

6. Krájanie mäsa môže byť niekedy problémom aj s ostrým nožom. Ak si to chcete uľahčiť, dajte ho predtým na 10-15 minút do mrazničky
Plesnivejú vám huby v chladničke? Uchovávajte ich v papierovom , nie plastovom, vrecúšku. Papier umožňuje hubám dýchať, zabraňuje úniku vlhkosti a spomaľuje rýchlosť rozkladu

Viete ako rozpoznať kvalitnú sviečkovicu?

7. Tiež nemáte radi, keď sa vám na zemiakoch už po pár týždňoch objavia klíčky? Skladujte ich spolu s jablkami! Jablká totiž produkujú etén, ktorý zabraňuje “pučaniu”. Zemiaky tak vydržia pevné a bez klíčkov aj osem týždňov.

8. Ako olúpať kokosový orech? Jednu radu sme vám už dali. Tu je druhá. Dva z 3 žliabkov prerazíme skrutkovačom. Vylejeme vodu a orech strčíme na 15 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Počas tejto doby praskne škrupina, z ktorej poľahky vytiahneme samotný kokos. Ten napokon dočistíme škrabkou na zemiaky.

9. A na záver z trošku iného súdka. Prilepila sa vám na rifle žuvačka a nechce ísť dole? Dajte ich do mrazničky! Po takej hodinke v nej pôjde žuvačka z riflí dole ako po masle.

10.  Ešte rada s voskom. Ak ho máte na obruse, tak použite pijak zo školského zošita a žehličku. Jednoducho ho položte na vosk a prežehlite žehličkou. Rozpustí sa a mastný fľak z vosku vyperiete bežným spôsobom.

Pele - mele tipov a trikov v kuchyni (I. časť)

15 rád o octe a Mágia sódy bikarbóny v kuchyni

Ako krájať cibuľu bez sĺz

Zdroj: redakcia, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia