28/05/2016
Sú to rady starých mám, ale aj ako udržať potraviny čerstvé.
23/05/2016
Podľa odborníka nie je zdraviu škodlivý, hoci si to mnohí myslia.
09/04/2018
Do košíka vkladá veci, ktoré by si asi bežný zákazník nevybral.
17/04/2016
Šéfkuchár Jozef Riska prezradil ich tajomstvo.
13/11/2017
Reportérke magazínu Reflex dovolila nahliadnuť do svojho kráľovstva.
30/03/2016
Prečo ho výrobcovia dávajú takmer do všetkých potravín?
Aj vy si kladiete otázku, či pri chudnutí si môžete variť polievku? MUDr. Igor Bukovský to schvaľuje, má to však háčik. Pravidelnú konzumáciu polievok považuje za výborné denné jedlo, ale treba si vždy zvážiť akú. Vysvetlil, že ak si dáte denne šálku krémovej brokolicovej polievky je iná kalorická hodnota ako napríklad zeleninový vývar.
„Kalorický rozdiel predstavuje asi 10 minút chôdze. Ak si zvolíte smotanovú polievku, musíte o 10 minút kráčať viac, aby ste to spálili. Ak si iba trikrát za týždeň dáte práve smotanovú polievku, za rok je to 26 hodín chôdze na vykompenzovanie kalorického rozdielu. Ak to neurobíte, je to 0,5 kg tuku navyše,“ povedal v Teleráne Bukovský.
Tieto výsledky platia, ak pri varení použijete 10-percentnú smotanu. Oveľa horšie je to, ak má 33 percent, nebodaj použijete tavený syr.
Podľa neho pri diéte treba krémové polievky vynechať. Najlepším riešením sú čisté zeleninové alebo vývar. Za rok ušetríte až kilogram tuku, ktorý by pribudol na vašom tele.
A prečítajte si aj recepty zo sekcie polievky
Zeleninová polievka s mrvenicou
Talianska paradajková polievka s parmezánom
Brokolicová polievka s krúpkami
Zdroj: zg foto: shuttestock, TV Markíza