Mleté mäso - na aký pokrm aký druh sa hodí?

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Mleté mäso - na aký pokrm aký druh sa hodí?

Sekaná, fašírky, či mäsové guľky. Jedlá, ktoré patria neodmysliteľne k slovenskej kuchyni a vyrábajú sa z mletého mäsa. V niektorých štátoch práve mleté mäso používajú pri príprave typických jedál – pleskavica, čevabčici, či hamburger.

Pohľadali sme pre vás pár praktických rád, ktoré možno poznáte alebo budú pre vás nové. Ak by ste aj vy mali nejaké, napíšte nám ich na adresu varenypeceny@markiza.sk

Najvhodnejšie mäso na mletie

Kupujte ho radšej priamo u mäsiara, ktorý vám ho zomelie. Najlepšie dva razy, je chutnejšie a rýchlejšie sa urobí.

Mleté mäso – hašé sa používa na výrobu jedál s omáčkami; napr. omáčka bolognese. Z hovädzieho je najlepšie na mletie pliecko a predné stehno; z bravčového krkovička alebo predné stehno; z hydinového mäsa prsia a z teľacieho predné stehno bez kosti

Burgery – mäsa na ich výrobu by malo mať v sebe 10 – 20 % tuku. Na hovädzie si nechajte zomlieť pliecko alebo roštenku; v prípade bravčoviny použite krkovičku alebo predné pliecko

Ak robíte domácu fašírku, mal by byť pomer bravčové vs. hovädzie asi 1:1. Budú menej kalorické aj vtedy, ak tretinu nahradíte postrúhanou mrkvou alebo cuketou.

Mleté mäso sa lepšie spojí pridaním surového zemiaku alebo troškou kyslej smotany. Pre chuť môžete do nich pridať aj syr.

Ak idete piecť fašírku v celku, rúru najskôr zohrejte na 180 stupňov, potom pečte asi 45 minút; teplotu môžete aj znížiť.

Mleté hovädzie mäso sa hodí aj ako náplň do zeleniny (paprika, baklažán, cuketa, paradajky), ale aj do cestovín, palaciniek, či zapečených zemiakov.

Z orestovaného hovädzieho môžete dokonca robiť nátierky.

Mleté mäso a bylinky

Tie sa dajú rôzne kombinovať podľa potreby a chutí rôznych kuchýň. My vám prinášame zoznam tých najzákladnejších.

Cesnak – patrí k najzákladnejšej surovine na ochutenie
Oregano – hodí sa hlavne do mastnejších pokrmom
Majoránka – fašírka bez nej nie je fašírka; najlepšia je v kombinácii s cesnakom
Zelený petržlen - podľa niektorých kuchárov je to kráľ slovenskej kuchyne
Jarná cibuľka – na jar je lepšia ako bežne používaná cibuľa
Rozmarín – nie je vhodné ho kombinovať s bobkovým listom, inak do mletého mäsa pokojne
Čierne korenie – labužníci ho pridávajú do všetkého; ochutí jedlo, ale nie je po ňom veľmi štipľavé
Zelené korenie – je jemnejšie ako zelené; nakladaný sa výborne hodí práve do mletého mäsa
Mletá paprika - mletému mäsu dodáva eleganciu, pikantnosť a hlavne farbu

Vyskúšajte recept s mletým mäsom z našej stránky

Empanadas s typickou plnkou z argentínskej Mendozy

Rozmrazovanie mäsa

Čerstvé bylinky po celý rok. Ako to dosiahnuť?

Viete ako rozpoznať kvalitnú sviečkovicu?

Zdroj: redakcia, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia