Pravidlá skladovania potravín v chladničke

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Pravidlá skladovania potravín v chladničke

O tom, čo patrí a čo nepatrí do chladničky ste si už prečítali v našich predošlých článkoch. Teraz vám ponúkame prehľad ako skladovať potraviny v chladničke a mrazničke.

Rozmiestnenie potravín v chladničke

Základné pravidlo - teplo stúpa hore, takže aj chladiaci priestor by ste mali tak rozdeliť.

Do hornej police patria varené jedlá a načaté potraviny.

Nižšie mliečne výrobky, ešte nižšie rôzne nárezy a dolná zásuvka patrí ovociu a zelenine.

Do dvierok patrí aj maslo, vajcia, mlieko alebo nápoje vo fľašiach. Nie však na dlho, maximálne týždeň.

Surové mäso treba spracovať už na druhý deň.

Ak má nejaká potravina veľmi výraznú vôňu, treba ju dať do téglika.

Zelenina v špeciálnom boxe v igelite byť nemusí, dôležitá je však správna intenzita chladenia. V chladničke by malo byť 5, v mrazničke -18 °C

Finty pri mrazení

Aj mrazenie má limity. Najdlhšie vydrží mäso. Pre pečivo je strop pol roka a slaninku, či šunku by ste zmrazené nemali nechávať viac ako mesiac.

Ak nechcete vyhadzovať potraviny, ale siahnuť vždy po kvalitných zásobách, oplatí sa prilepiť na obal vždy aj lístok s dátumom zamrazenia.

Ilustračná snímka

Dĺžky pri skladovaní potravín

CHLADNIČKA

týždeň- otvorené maslo, vajcia, paradajky
4 dni - mäkký syr, tvaroh, otvorené mlieko
2 dni - nárez, klobásy, varené a pečené mäso
24 hodín - surové mäso, čerstvá ryba

MRAZNIČKA

12 mesiacov - hovädzie mäso, kurča, hranolčeky
6-9 mesiacov - bravčové a teľacie mäso
3-6 mesiacov - chlieb, rožky, pečené koláče
30 dní - slanina, šunka

Čo (ne)patrí do chladničky? I. časť
Čo (ne)patrí do chladničky? II. časť
Čerstvé bylinky po celý rok. Ako to dosiahnuť?

Zdroj: Z. Gálisová, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia