Čerstvé bylinky po celý rok. Ako to dosiahnuť?

Zabudol som hesloRegistrácia

Tipy a triky

Čerstvé bylinky po celý rok. Ako to dosiahnuť?

Poznáme ho od malička a možno si pamätáte, ako jeho listy plávali v dobrej nedeľnej hovädzej polievke. Ak si predstavíte petržlen, tak ste na správnej adrese. Šéfkuchár Peter Dudáš tvrdí, že petržlenová vňať je kráľovnou v slovenskej kuchyni a mala by byť na prvom mieste.

Petržlenová vňať sa málo používa, pretože dnes všetci skúšajú šalviu, bazalku, či tymián a na túto vňať sa zabúda. Nič ňou nepokazíte, má rôzne využitie – do šalátov, na zemiaky, dá sa z nej urobiť aj pesto.

Pomyselnú striebornú priečku dáva pažítke, ktorá je viacročná rastlina, dá sa strihať a dorastá. A bazalka, ktorá sa dá využiť hlavne pri príprave rýb. Upozorňuje, že nie sme veľmi zvyknutí používať tymian a rozmarín, pretože sú to veľmi aromatické byliny.

Ako zachovať bylinky čerstvé po celý rok

Dudáš odporúča používať pri varení vždy čerstvé bylinky. No v zime musíme siahnuť do zásob, ktoré sme si „nahonobili“ v lete.

A jeho jednoduchá rada znie: Bylinku si narežeme na drobno, poukladáme na papier na pečenie alebo na fóliu. Potom dáme narýchlo do mrazničky a asi po 10-20 minútach vytiahneme a presypeme do nádoby, v ktorej chceme bylinku uchovávať.

Jednou z možností je, že bylinky dáme do nádoby na ľad, zalejem vodou a dáme do mrazničky. Potom už len vyberieme kocku a použijeme pri varení.

Rozdelenie bylín a ich používanie pri príprave mäsa

Tymián, rozmarín – jahňacina, pri králikovi treba s nimi zaobchádzať trošku opatrne
Bazalka – ryby, hydina
Petržlenová vňať – vždy a všade
Šalvia a oregano – divina
Rozmarín, bazalka, ligurček – hovädzina
Cesnak, tymián, rozmarín, šalvia – bravčovina; Pri príprave tohto druhu mäsa treba koreniny vždy kombinovať s cibuľou alebo slaninou, pretože má špecifickú chuť.
Kôpor – ryby, do zeleninových jedál, omáčky na studeno, jogurtové dipy pri grilovačke

Jemná šalvia je kráľovná pre zeleninové jedlá

Pri príprave zeleninových jedál musíme s koreninami zaobchádzať trošku opatrnejšie. Napríklad pri grilovanej zelenine je dobré použiť pažítku, tymián, šalviu; s oregánom musíme zaobchádzať opatrnejšie. Pri karfiole môžeme použiť tymián.

Vzácny šafran a muškátový orech

Je to veľmi drahá bylinka. Šafran sa dá použiť pri karfiole, kalerábe a smotanových omáčkach, ale jeho vlásočnice treba používať opatrne.
Ako sa hovorí „málo ako šafranu“, no za to dodá jedlu krásnu žltú farbu. Na zafarbenie môžete používať práve šafran, a nie kurkumu.

Muškátový orech nie je síce bylinka, ale v kuchyni sa dá veľmi pekne využiť. Napríklad do zemiakov, hlavne v nemeckej kuchyni to tak robia. Dá sa použiť do smotanových omáčok so syrom alebo krémových polievok.

Nezabudnite, že v našej kuchyni môžeme využiť aj bobkový list, či majoránku. Hlavne na prípravu mäsa.

Ako skladovať cesnak?

10 rád, aby sa vydaril vývar

Presolili ste jedlo? Tu sú naše rady

Zdroj: Z. Gálisová, foto: shutterstock.com
FacebookTwitterPinterestPošli priateľovi

Prihlásenie



Zabudol som hesloRegistrácia